Siciliaanse gevulde tomaten

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Siciliaanse gevulde tomaten

Er zijn recepten die zo veelzijdig zijn, dat er geen ontkomen aan is om ze een keer te maken.  Dit recept voor gevulde tomaten is er een van. Ze zien er namelijk heerlijk uit, zijn ideaal voor een feestje en ook nog eens gezond! Doordat je ze overdag kunt voorbereiden hoef je ze voor het eten alleen nog maar in de oven te zetten. En heb je wat left-overs? Dan eet je hem de volgende dag zelf op voor de lunch! Succes gegarandeerd. DSC_1593

Ingrediënten

  • 8
  • rijpe tros-tomaten (laat steeltje aan tomaat zitten)
  • 50 gram
  • ongezouten roomboter
  • 60 ml
  • olijfolie
  • 1
  • ui (fijngehakt)
  • 1 blikje
  • ansjovis (graatvrij gemaakt. fijngehakt)
  • 2 el
  • kappers (fijngehakt)
  • 2 handjes
  • peterselie (fijngehakt)
  • 75 gram
  • verse broodkruimels
  • 50 gram
  • pijnboompitten (geroosterd)
  • 2 handjes
  • verse basilicum (fijngehakt)

Benodigdheden

  • Oven
  • Grote koekenpan
  • Ovenschaal waar 8 tomaten in passen.
  • Mes
  • Bakjes (om alles mise-en-place te zetten)
  • Kleine lepel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Zorg dat je alles 'mise-en-place' hebt staan:
    • Ansjovis ontgraat (als dit nodig is) en fijngehakt.
    • Ui, peterselie, basilicum en kappers fijngehakt.
    • Pijnboompitten geroosterd.
    • Verse broodkruimels maken (2 á 3 (oude) boterhammen in de oven roosteren en verkruimelen met je handen).
  • Zorg dat elke tomaat nog een steeltje heeft maar wel los is. Snijd daarna de bovenkant van de tomaat af (ongeveer 1 cm). Je ziet een soort 'kamers' met zaadjes van de tomaat. Lepel dit eruit zonder de binnenkant kapot te maken. Je hebt de stevigheid van de tomaten nodig!
  • Laat de tomaten uitlekken door de open kant naar onder te draaien. Je kunt hiervoor het ovenrekje gebruiken of een keukendoekje.
  • Smelt de boter in de koekenpan, samen met de helft van de olijfolie. Voeg de ui toe en fruit deze kort totdat deze zacht is. Voeg de ansjovis, kappers en peterselie toe en laat een paar minuten doorgaren.
  • Voeg de rest van de olie toe en  de broodkruimels en laat enkele minuten doorgaren zonder dat de broodkruimels verbranden! Voeg daarna de pijnboompitten en basilicum toe en een beetje peper en zout.
  • Haal het mengsel van het vuur. Vul de tomaten met het mengsel, zonder de kamers van de tomaten kapot te maken. Doe de 'deksels' van de tomaten op de tomaten en stop ze voor 1 uur in de oven op 160 graden (Je kunt de ovenschaal dus ook eerst in de koelkast zetten en 1 uur voor serveren in de oven zetten).
Naar een recept uit Spring in Sicily, Manuela Darling-Gansser
7 mensen willen het maken
1 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, mijn naam is Jerôme. Ik fotografeer en schrijf voor Myfoodblog en onderhoud de website. Ik maak gerechten die geïnspireerd zijn op keukens uit de hele wereld. Van eenvoudig tot meer complex voor speciale gelegenheden. Hierbij houd ik van het mooi opdienen en een goed gecombineerd glas wijn. Heb je vragen over een van mijn berichten, laat gerust een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *