Spanakopita (Griekse hartige taart met spinazie)
- Door Judith Pagrach
- Grieks
- voor 3 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten

De Griekse keuken is er een die ik steeds meer ga waarderen. Een aantal jaar terug, toen ik nog studeerde. Oké, een heel flink aantal jaren terug ;-), was ik met een vriendin op Rhodos. In een all-inclusive resort, waar ik eigenlijk helemaal niet van ben. Daardoor heeft Grieks eten denk ik een valse start gehad bij mij. Eigenlijk is Grieks eten namelijk heel lekker! Voor mij geen grote hompen vlees, maar wel moussaka, olijven, fetakaas en spanakopita.
Klassieker
Spanakopita is een echte klassieker. Deze hartige taart is gemaakt met knapperig filodeeg, spinazie, fetakaas en lekker veel kruiden. De vellen filodeeg bestrijk je met boter of olie. Vel na vel zorgt ervoor dat je een mooie gelaagde taart krijgt.
Spinazie, feta en kruiden
De vulling is een perfecte combinatie van spinazie, romige feta, peterselie en dille. Door de spinazie eerst te koken en goed uit te drukken, voorkom je dat je een zompige spanakopita krijgt. Daarna breng je hem op smaak en meng je er een eitje doorheen. Dit zorgt ervoor dat de vulling goed bindt. Al met al is dit helemaal geen moeilijk gerecht om te maken. Je hebt er eventjes geduld voor nodig om laag na laag te bestrijken, maar dan heb je ook wat!
Ook een spanakopita maken? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-)

Spanakopita (Griekse hartige taart met spinazie)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 3 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 pakje filodeeg
- 400 gram rauwe spinazie
- 100 gram fetakaas
- 10 gram dille
- 10 gram platte peterselie
- 1 ei
- olijfolie
- zwarte peper
- zout
Benodigdheden
- vierkante bakvorm of bakplaat
- zeef
- kookpan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de spinazie in een pan ruim kokend water.
- Giet de spinazie af, spoel af met koud water en druk met behulp van een zeef zoveel mogelijk vocht uit de spinazie.
- Snijd de spinazie fijn. Snijd ook de kruiden fijn en meng deze door de spinazie. Verkruimel de fetakaas en voeg deze aan de spinazie toe. breng op smaak met peper en zout. Kluts een ei en roer dit door het mengsel heen.
- Leg 1 vel filodeeg op de bakplaat en bestrijk met olie. Leg hier een vel op en bestrijk met olie. Herhaal totdat je 4 vellen op elkaar hebt.
- Verdeel op het vierde vel het spinaziemengsel. Leg hier weer een vel overheen en bestrijk met olie. Herhaal totdat het filodeeg op is. Bestrijk de bovenkant met olie. Vouw de randjes netjes naar binnen.
- Bak de spanakopita ongeveer 15-20 minuten in de oven.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 256 | Calorieën uit vetten 110 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 13g, Waarvan | 19% | |
Verzadigde vetzuren 6g | 31% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 4g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Dit ziet er heel erg lekker uit! :)
Lekkere smaak. Ik kreeg alleen de bodem niet knapperig. Heb je nog tips?
Hi Wilfred, wat je zou kunnen doen is een beetje paneermeel of verkruimelde beschuit op de bodem doen. Zo trekt daar het vocht in en wordt de korst lekker knapperig.
Hoeveel vellen filodeeg heb je nodig? 4 voor de bodem, maar hoeveel voor de bovenlaag?