3 x sushi tijdens je zwangerschap – deze sushi is pregnancy proof!

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Mag je sushi eten als je zwanger bent? Dat mag! Er zijn alleen een aantal dingen om rekening mee te houden. Maar voor de sushi-lovers heb ik goed nieuws. Je hoeft zeker geen 9 maanden zonder sushi te doen.

Welke sushi mag je NIET eten als je in verwachting bent?

  • Rauwe vis
  • Roofvissen als tonijn en makreel. Laat die spicy tuna dus ook maar even staan
  • Kiemen (worden weleens als topping gebruikt)
  • Niet doorbakken vlees (denk aan lichtgeschroeide biefstuk of ossenhaaspuntjes)

Veilige sushi keuzes

Welke sushisoorten kun je wel eten als je zwanger bent? Als je bovenstaande lijstje ziet, denk je misschien: wat blijft er nog over? Ik kan je vertellen, er blijft nog genoeg over wat je wel mag eten. Een veilige keuze is vaak de vegetarische sushi, maar ook als je graag vlees of vis in je nigiri, maki of roll hebt kun je je hart ophalen. Dit zijn veilige keuzes:

  • Groenten (avocado, wortel, komkommer, bosui, kool, sla, rettich, zeewier)
  • Gebakken of gefrituurde garnalen
  • Gebakken of gefrituurde kip
  • Goed doorbakken zalm of zalm uit blik
  • Surimi sticks
  • Goed doorbakken omelet of tamago
  • Gebakken tofu reepjes
  • Toppings als sesamzaad, furikake, gebakken panko

Zelf sushi maken als je zwanger bent

Zoals je ziet heb je echt ruime keuze aan wat je nog gewoon kunt eten gedurende deze 9 maanden. Leuk dus om eens zelf aan de slag te gaan. Het is veel eenvoudiger dan je misschien denkt! Trek er wel even de tijd voor uit, want de rijst heeft even nodig. Nadat je de rijst hebt gekookt, laat je het goed afkoelen en breng je het op smaak met een mengsel van peper, zout en (rijst)azijn. Vervolgens kun je aan de slag met je vulling en vervolgens rollen maar. Het makkelijkste lukt het rollen met een bamboe matje wat je bekleed met plasticfolie. Alle tips over zelf sushi maken, vind je hier.

Sushi afhalen of uit eten als je zwanger bent

Sommige ketens bieden een zogenaamde 9-months box of zwangerschapbox aan, speciaal voor vrouwen als jij! Ga je uit eten of haal je ergens sushi af? Geef van tevoren aan dat je zwanger bent, zodat het personeel er rekening mee kan houden met het bereiden van de sushi.

3 x sushi tijdens je zwangerschap – deze sushi is pregnancy proof!

3 x sushi tijdens je zwangerschap – deze sushi is pregnancy proof!

  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • sushirijst
  • nori
  • sushi vulling 1:
  • 1 blikje wilde zalm
  • 4 el mayonaise
  • 1 tl gedroogde dille
  • 1 bosui
  • sushi vulling 2:
  • 100 gram tofu reepjes
  • 1/3 mango
  • 1/3 komkommer
  • sushi vulling 3:
  • 1 avocado
  • 1/3 komkommer
  • 1 bosui

Benodigdheden

  • bamboematje
  • kookpan met deksel
  • klein kommetje met lauw water
  • scherp mes
  • koekenpan

Instructies

  1. Kook allereerst de sushirijst volgens de instructies op de verpakking. Laat goed afkoelen en breng dan op smaak met suiker, zout en azijn naar smaak.
  2. Voor vulling 1 (de zalmvulling): giet de zalm af en meng met de helft van de dille en alle mayonaise. prak tot een gladde zalmsalade. Snijd het groene gedeelte van de bosui in kleine lintjes. Pak een beetje rijst ter grootte van een walnoot en vorm hier een rechthoek van. Smeer wat zalmsalade op de bovenkant en maak af met de bosui en de resterende dille.
  3. Voor vulling 2 bak je de tofureepjes met een beetje olijfolie in een koekenpan. Snijd de mango en de komkommer in lange, dunne repen. Leg de nori met de glanzende kant tegen het bamboematje aan, op het matje. Verdeel de rijst over de nori, houd daarbij 1 centimeter van de boven- en onderkant vrij. Smeer de rijst goed uit zodat de laag zo dun mogelijk is. Dit gaat het makkelijkste als je af en toe je handen in het kommetje water doopt. Leg onderaan de rijst de tofu, komkommer en mango. Rol met behulp van het matje strak op. Seal de randen met wat water. Snijd met een scherp mes plakjes.
  4. Voor vulling 3 snijd je de avocado, komkommer en bosui in lange dunne reepjes. Ga hetzelfde te werk als onder stap 3 om de sushi te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *