Stoofpeertjes zonder alcohol(met bessensap)

  • voor 6 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd2 uur en 30 minuten
  • Totale benodigde tijd3 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Stoofpeertjes zonder alcohol die geschikt zijn voor zwangere vrouwen, kinderen en iedereen die geen alcohol drinkt? Probeer deze stoofperen in bessensap eens. Minstens zo lekker! Normaliter worden stoofperen vaak gemaakt met rode wijn of zelfs likeur. Dit verdampt grotendeels, maar niet helemaal. Wil je dus echt 0% alcohol? Dan kun je ervoor kiezen om ze te koken in bessensap. Je kunt dit gewoon in de supermarkt kopen. Zelf gebruikte ik een mix van zwarte bessensap en rode bessensap.

Stoofperen maken met Gieser Wildeman peren

Het type peer dat je gebruikt is Gieser Wildeman. Die zijn nu volop in het seizoen en zijn te herkennen aan hun korte, brede vorm. Soms zijn ze ook wat meer rood van kleur, dan bijvoorbeeld een Conference peer. Er zijn verschillende technieken, maar het lekkerste worden de peren echt als je ze lang kookt. Dan worden ze zacht en krijgen ze die typische structuur.

Wat doe je met stoofperen?

Je kunt stoofperen op diverse manieren gebruiken. Een kleine greep uit de toepassingen:

  • Bij de stamppot
  • Als dessert met een bolletje ijs of een beetje vla
  • Bij het ontbijt met wat yoghurt en granola
  • Met een AVG'tje
  • Als bijgerecht (bijvoorbeeld tijdens kerst)
  • Wecken en langer bewaren
Stoofpeertjes zonder alcohol(met bessensap)

Stoofpeertjes zonder alcohol(met bessensap)

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd2 uur en 30 minuten
  • Totale benodigde tijd3 uur
Aanpassen porties:

voor 6 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1.5 kilo Gieser Wildeman peren
  • 500 ml bessensap
  • 700 ml kokend water
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kardemompeulen
  • 4 el bruine suiker

Benodigdheden

  • grote, brede (gietijzeren) pan met deksel

Instructies

  1. Schil de peren. Laat de steeltjes zitten.
  2. Zet de peren rechtop in de pan.
  3. Meng het kokende water en de suiker en voeg toe aan de peren. Giet vervolgens de sap erbij, gevolgd door de kaneel en kardemom.
  4. Breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat het geheel 2,5 uur stoven.
  5. Haal de peertjes voorzichtig uit de pan en zet dit apart.
  6. Haal de kardemom en kaneel uit de sap en kook de sap op hoog vuur in. Wordt het niet dik genoeg? Voeg dan extra suiker toe.
  7. Eet direct of bewaar in de koelkast. Tip: langer genieten? Je kunt de stoofperen ook wecken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *