Hartige tomaten tarte tatin
- Door Judith Pagrach
- Frans
- voor 3 personen
- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd35 minuten
- Totale benodigde tijd40 minuten
Normaal verwijst een tarte tatin (het is dus geen tarte tartin, maar tarte tatin) naar een "appeltaart op zijn kop". Je bakt en karameliseert de appels eerst op het vuur en dekt het vervolgens af met bladerdeeg om het in de oven af te bakken. En dan, op het einde, keer je de taart om zodat het deeg aan zich aan de onderkant bevindt en de appels bovenop. Vandaar ook de "appeltaart op zijn kop." Hoewel je dus de tarte tatin van origine met appels maakt, kun je hem ook heel goed met andere fruit- en groentesoorten maken. Ik deed al eens een poging tot een ananas tarte tatin, maar die haalde het blog niet, omdat ik hem net niet helemaal goed genoeg vond. Dit keer ging ik voor een hartige variant, met tomaten. Op deze manier kun je het prima als diner eten. Bijvoorbeeld zoals wij dat deze met een lichte groene salade. Ook al lunch is deze tomaten tarte tatin hartstikke lekker en ik zou je vooral ook aanmoedigen om zelf ook verder te experimenteren met bijvoorbeeld een lekkere uien tarte tatin :-)!
Hartige tomaten tarte tatin
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd35 minuten
- Totale benodigde tijd40 minuten
voor 3 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 750 gram (Roma) tomaten
- 7 plakken bladerdeeg
- 1 tl bruine suiker
- 1 tl rode wijnazijn
- 6 takjes verse tijm
- 1 tl gedroogde oregano
- snufje zwarte peper
- 1 el roomboter
Benodigdheden
- ovenvaste koekenpan (bijvoorbeeld een gietijzeren koekenpan)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Halveer de tomaten en schep de zaadjes uit de tomaten.
- Zet de koekenpan op het vuur en doe hier de boter in.
- Als de boter in gesmolten, leg je de tomatenhelften in de pan, met de ronde kant (het velletje dus) maar onderen.
- Laat 10 minuten op een laag vuur roosteren en voeg dan de suiker en azijn toe.
- Roer het geheel goed zodat de karamel zich verspreid.
- Verdeel de kruiden over de tomaten.
- Leg de tomaten vervolgens weer met de bolle kant naar onderen. Verdeel de bladerdeegvellen over de tomaten. Zorg er daarbij voor dat er ook aan de zijkant van de pan bladerdeeg zit door de bladerdeegvellen een beetje naar binnen te vouwen.
- Bak de tomaten tarte tatin in ca. 25 minuten gaar en goudbruin.
- Haal de pan voorzichtig uit de oven, met een dikke ovenwant!
- Leg een groot bord op de pan en keer de tarte tatin om.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 550 | Calorieën uit vetten 319 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 36g, Waarvan | 56% | |
Verzadigde vetzuren 11g | 53% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 19g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 4g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Hmmm dat ziet (en klinkt) er lekker uit! Ga ik bewaren en zeker eens proberen :) xo Daisy
Lijkt lekker