Vegetarische erwtensoep (gemaakt met spliterwten)

  • voor 4 personen
  • Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Misschien hebben jullie het al op Facebook of op Instagram voorbij zien komen, maar afgelopen week werd een grote lading gedroogde bonen, linzen en erwten bij mij afgeleverd. Het merk Mahuna had me 'wat' samples gestuurd om eens te testen. Toen ik de groene spliterwten zag, dacht ik natuurlijk meteen aan de ouderwetse Hollandse erwtensoep. Ik moet je vertellen dat ik het eigenlijk nooit eerder heb gemaakt, maar dat het echt een fluitje van een cent is. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld. En, je weet het vast al, maar de volgende dag is 'ie nóg lekkerder. Volgens de kenners is de ideale snert dik, zo dik dat je lepel er rechtop in blijft staan, maar uiteraard verschillen smaken. Vind je hem dus te dik? Voeg dan nog gewoon wat extra water toe totdat je jouw ideale dikte hebt bereikt.

Vegetarische erwtensoep

Ik koos voor een vegetarische erwtensoep. Zonder de beroemde rookworst, maar met 'vegetarische spekjes'. Je kunt er uiteraard voor kiezen om de erwtensoep te garneren met wat je wil: kruiden, vegetarische spekjes of (vegetarische) worst. Doe ons maar zo'n heerlijk voedzaam bakje snert! Wat jij? Ben jij een snert liefhebber of juist helemaal niet?

En zo maak je mijn vegetarische erwtensoep:

Vegetarische erwtensoep (gemaakt met spliterwten)

Vegetarische erwtensoep (gemaakt met spliterwten)

Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1.5 liter water
  • 325 gram spliterwten
  • 3/4 knolselderij
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 laurierbladeren
  • zwarte peper naar smaak
  • snuf zout
  • optioneel: vegetarische 'spekjes'

Benodigdheden

  1. Soeppan

Instructies

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  2. Schil de knolselderij en snijd deze vervolgens in blokjes van ca. 3 x centimeter.
  3. Breng de pan met water aan de kook en voeg ui, knoflook, knolselderij, erwten, laurierbladeren, peper en zout toe.
  4. Laat minstens een uur sudderen, totdat je een mooie soep hebt.
  5. Vind je hem nog te grof? Pureer dan nog even met een  staafmixer.
  6. Bak eventueel de 'spekjes' (ik gebruikte ze van de Vegetarische Slager) uit. Schep de soep in de kommen en garneer met 'spekjes'.

2 reacties op “Vegetarische erwtensoep (gemaakt met spliterwten)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *