Vegetarische gyros (met pulled oats)

  • voor 2-3 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Vegetarische gyros (met pulled oats)

Gyros is een Grieks gerecht wat normaal met vlees wordt gemaakt. Maar, ik heb een manier ontdekt om vegetarische gyros te maken. Lekker dat 'ie is! Hij werd hier thuis dan ook meteen goedgekeurd. Als basis voor een vegetarische gros kun je allerlei groentesoorten proberen. Ik heb in een restaurant weleens shoarma gegeten van paddenstoelen. Dit zou je ook kunnen gebruiken voor gyros. Aubergine en kikkererwten zijn andere opties.

Pulled oats

Ik koos voor wat heel anders. Pulled oats van Gold&Green, verkrijgbaar bij Albert Heijn. Ik had deze nieuwe vleesvervanger een aantal keer voorbij zien komen. Toen ik het in de supermarkt zag liggen, wilde ik het dan ook proberen! Want, zou dat nou echt lekker zijn? Pulled oats is gemaakt van haver, tuinbonen en erwten en is verkrijgbaar in de smaken naturel en tomaat. Ik had al gehoord dat je deze nieuwe plantaardige vleesvervanger wel echt goed op smaak moet brengen. Perfect dan ook om mijn gyros experiment mee te doen!

Niet gesponsord!

Deze post is overigens totaal niet gesponsord, sterker nog: ik heb het pakje echt zelf gekocht! Het resultaat was echter nog lekkerder dan echte gyros kan ik wel stellen! Deze uit elkaar getrokken haver-bonen substantie smaakt helemaal niet naar bonen. Of naar havermout. Maar neemt perfect de smaak op van de kruiden. In combinatie met de romige tzatziki en de knapperige groenten op een vers pitabroodje echte perfectie!

Plantaardige gyros

Om het recept helemaal plantaardig te maken, gebruik je in plaats van reguliere yoghurt een plantaardige variant, zoals kokosyoghurt. De pitabroodjes zelf maken is aan te raden, want deze zijn heerlijk fluffy en echt anders dan de supermarkt pita's. Met dit recept zul je waarschijnlijk een aantal pitabroden overhebben. Deze kun je prima invriezen! Ook vegetarische gyros maken? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-)

Ingrediënten

  • 1 bakje
  • pulled oats
  • 1 tl
  • gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 teentje
  • knoflook
  • sap van 1
  • citroen
  • zwarte peper
  • zout
  • tzatziki:
  • 300 ml
  • volle yoghurt
  • of plantaardige yoghurt variatie
  • 1
  • komkommer
  • 1 teentje
  • knoflook
  • 1/2 tl
  • dille
  • snufje
  • zout
  • pitabroden:
  • 400 gram
  • witte tarwebloem
  • 350 ml
  • lauwwarm water
  • 1 zakje
  • gist
  • 2 el
  • olijfolie
  • 1 tl
  • suiker
  • 1/4 tl
  • zout
  • verder nodig:
  • 300 gram
  • tomaten
  • 1 rode
  • paprika
  • olijfolie

Benodigdheden

  • deegroller
  • keukenmachine met deeghaak
  • koekenpan

Instructies

  1. Als je zelf pitabroden gaat maken, begin je hiermee. Meng suiker, gist en lauw water in een klein kommetje en zet dit 10 minuten apart.
  2. Meng in een grote mengkom bloem en zout. Giet hier het gistmengsel bij, gevolgd door olijfolie en kneed tot een deeg. Het liefste doe je dit met de deeghaak van een keukenmachine. Het deeg is namelijk erg plakkerig.
  3. Vorm een bal van het deeg, leg in de kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een tochtvrije, warme plek.
  4. Vorm 8 ballen van het deeg. Bestuif je werkblad met extra bloem en rol uit tot een dunne cirkel. Bak de broden in een koekenpan met olie aan beide kanten, totdat je bubbels ziet ontstaan. Ga nu door met de rest van het recept.
  5. Meng paprikapoeder, oregano, peper zout en citroensap. Pers het teentje knoflook uit en meng dit door de kruiden.
  6. Doe de pulled oats in een bakje en giet de marinade hierbij. Laat ten minste 10 minuten intrekken. Intussen kun je de tzatziki maken.
  7. Snijd de zaadlijsten van de komkommer uit de komkommer en gooi weg. Rasp de komkommer en meng met de yoghurt, een uitgeperst teentje knoflook en dille en breng op smaak met zout.
  8. Snijd de paprika en tomaat intussen in plakjes en zet dit apart.
  9. Bak in de koekenpan met een scheutje olijfolie de pulled oats. Vul je pitabrood met tzatziki, vegetarische gyros en groenten.
3 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

One response to “Vegetarische gyros (met pulled oats)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *