Vijgen en pruimen galette met een frangipane vulling
- Door Judith Pagrach
- Frans
- voor 8 personen
- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd45 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
Het is volop vijgenseizoen en daar word ik blij van! Heerlijk om zo los te eten, met wat geitenkaas of in gebak bijvoorbeeld. Mijn Appie had een aanbieding die ik niet kon laten liggen, dus ging ik met een krat vijgen weer naar buiten. Buiten keek een Turkse man naar de krat en zei "Zo, dat ziet er lekker uit. Wat ga je daar eigenlijk mee doen?", vroeg hij nieuwsgierig. "Een deel ga ik zo los eten, en een deel ga ik verwerken in een taart", antwoordde ik. "Goedzo meisje, zo lang je ze alsjeblieft, alsjeblieft niet laat vallen. Dan breek je echt mijn hart."
Een taart dus. De eerste poging werd een vijgen tarte tatin. Hij was heerlijk, maar niet echt fotowaardig. Dus ging ik op zoek naar nieuwe inspiratie en die vond ik op Purple Foodie. Zij maakt een Frangipane vijgen galette. Ik maakte er mijn eigen versie van met onder meer pruimen. De frisse smaken van de pruimen gaat onzettend goed samen met de zoete frangipane!
Vijgen en pruimen galette met een frangipane vulling
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd45 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
voor 8 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- Bodem:
- 200 gram tarwebloem
- 2 1/2 tl kristalsuiker
- 150 gram roomboter (koud en in blokjes gesneden)
- snufje zout
- 3 el ijskoud water
- Frangipane:
- 50 gram amandelmeel (of fijngehakte amandelen)
- 50 gram kristalsuiker
- 50 gram roomboter
- 1 ei
- 1/2 vanillestokje
- Topping:
- 3 vijgen
- 2 pruimen
Benodigdheden
Instructies
- Meng bloem, suiker en zout in een kom.
- Meng met je vingertoppen de roomboter erin. Voeg snel het water toe en kneed tot een deeg. Kneed niet te lang, want dan wordt het deeg te warm.
- Maak een bal van het deeg, verpak in plasticfolie en leg dit een kwartier in de vriezer.
- Ondertussen maak je de frangipane. Meng amandelmeel en suiker en voeg hier het ei en boter aan toe. Meng totdat je een gladde massa hebt. Schraap het vanillestokje uit en roer de vanille door de frangipane.
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Snijd de vijgen in plakjes en halveer de pruimen. Haal de pitten uit de pruimen.
- Haal het deeg uit de vriezer en rol het uit tot een cirkel met een diameter van zo'n 20 cm.
- Smeer de frangipane over het deeg heen. Laat daarbij de uiteinden (1 cm) onbedekt. Verdeel nu het fruit hierover en vouw het deeg hier een stukje overheen. (Vouw ongeveer 1 cm naar binnen toe.
- Bak in 40-45 minuten goudbruin.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 367 | Calorieën uit vetten 215 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 24g, Waarvan | 37% | |
Verzadigde vetzuren 13g | 66% | |
Transvetzuren 1g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 6g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ziet er heel lekker uit!!! Wel een caloriebommeke denk ik ;) Maarja dat zijn de meeste taarten.