Zalm met harissa kruidenkorst, gepofte zoete aardappel en gegrilde aubergine

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd50 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Een hele tijd geleden maakte ik al zalm met een kruidenkorst. Deze keer een Midden-Oosterse variant op dat gerecht. Om de zalm een Midden-Oosterse flavor te geven, gebruikte ik als basis harissa. Deze peperpasta geeft de zalm meteen superveel smaak. Bovendien 'plakt' zo de korst beter aan de zalm. Die korst maken we heel gemakkelijk: van walnoten, munt en platte peterselie.

Om in de Midden-Oosterse hoek te blijven, serveerde ik de vis met gepofte zoete aardappel en aubergine. Daarnaast maakten we een simpele dip van komkommer, yoghurt, peper en zout.

Door de zalm op deze manier klaar te maken, is het echt weer wat anders dan normaal. En van een beetje variatie houden we allemaal wel, toch? Vooral aangezien het gezond is om minstens een keer per week vette vis te eten. Zalm is dus niet alleen lekker. Het is ook nog eens gezond!

Zalm met harissa kruidenkorst, gepofte zoete aardappel en gegrilde aubergine

Zalm met harissa kruidenkorst, gepofte zoete aardappel en gegrilde aubergine

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd50 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • voor de zalm:
  • 1 zalmfilet (a 300 gram)
  • 2 el harissa
  • 50 gram walnoten
  • 4 takjes platte peterselie
  • 2 takjes munt
  • verder nodig:
  • 2 grote zoete aardappels
  • 1 aubergine
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 komkommer
  • 100 ml volle yoghurt
  • peper en zout

Benodigdheden

  • ovenschaal (2 x)

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 250 C.
  2. Prik gaten in de zoete aardappels met een vork. Leg ze in een ovenschaal en laat ze gedurende 45 minuten garen (of langer als ze heel groot zijn).
  3. Snijd de aubergine in dunne plakjes van circa 0.5 centimeter en laat deze rechtstreeks op de grillplaat gedurende 10 minuten meebakken.
  4. Hak intussen de peterselie, munt en walnoten. Doe dit niet té fijn, maar redelijk medium.
  5. Haal de aubergine plakjes uit de oven en leg ze in een kom met de sojasaus.
  6. Daarna leg je de zalmfilet in de andere ovenschaal. Bestrijk de bovenkant van de zalm met harissa en druk de walnoten-peterselie-munt hier bovenop.
  7. Draai de oven terug naar 190 C en laat de zalm 15 - 20 minuten garen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *