Zelf bruin brood maken met walnoten en rozijnen
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 40 personen
Dit was mijn allereerste brood. Okay, ik maakte eerder al wel broodjes zoals de kastanjebroodjes en pecanbroodjes, maar bruin brood maken deed ik niet eerder. Ik had dan ook geen broodvormen en was bang dat het daardoor totaal zou mislukken. Ik kneedde het in een soort rol en legde het op een bakblik. Zoals een Frans kennis op Facebook wijselijk opmerkte, was mijn brood hierdoor iets platter dan normaal. Het scheelt echter niet veel hoor, dus mocht je geen bakblik hebben, dan kan ik je zeker aanraden om hem gewoon in 'vrije vorm' te bakken.
Dit recept is voor 2 broden, één brood is ongeveer 20 sneetjes.
Zelf bruin brood maken met walnoten en rozijnen
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaaktvoor 40 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 250 g witte tarwebloem (wit broodmeel geeft een nóg beter resultaat)
- 500 g volkoren tarwebloem
- 2 1/4 tl gedroogde gist (1 zakje)
- 3 el bruine basterdsuiker
- 1 1/2 tl zout
- 50 g gesmolten boter
- 450 ml lauwwarme melk
- 50 g walnoten
- 25 g rozijnen
Benodigdheden
Instructies
- Meng alle ingrediënten behalve de noten en de rozijnen, in een keukenmachine met een deeghaak of kneed met de hand.
- Als het deeg eenmaal soepel is, maak je er een bal van, leg je deze bal terug in de kom en bedek je deze met plasticfolie. Zet de kom op een warme, tochtvrije plaats.
- Laat het deeg rijzen totdat het in volume is verdubbeld. Dit zou ongeveer een uur moeten duren.
- Meng de rozijnen en noten door het deeg heen. (Zoals je op de foto ziet, heb ik dit niet goed gedaan ;-))
- Kneed kort en verdeel in twee stukken.
- Doe deze in een broodbakvorm of rol er zelf een brood van en leg op een stuk bakplaat.
- Dek de broden losjes af met ingeolied plasticfolie totdat de broden weer in volume verdubbeld zijn.
- Verwarm de oven intussen voor op 200 C.
- Bak de broden zo'n 30 minuten en laat ze afkoelen op een draadrek.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 95 | Calorieën uit vetten 23 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 3g, Waarvan | 4% | |
Verzadigde vetzuren 1g | 5% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen