Zelf bruin brood maken met walnoten en rozijnen

  • voor 40 personen
Terug naar categorie Ga naar recept

Dit was mijn allereerste brood. Okay, ik maakte eerder al wel broodjes zoals de kastanjebroodjes en pecanbroodjes, maar bruin brood maken deed ik niet eerder. Ik had dan ook geen broodvormen en was bang dat het daardoor totaal zou mislukken. Ik kneedde het in een soort rol en legde het op een bakblik. Zoals een Frans kennis op Facebook wijselijk opmerkte, was mijn brood hierdoor iets platter dan normaal. Het scheelt echter niet veel hoor, dus mocht je geen bakblik hebben, dan kan ik je zeker aanraden om hem gewoon in 'vrije vorm' te bakken. Dit recept is voor 2 broden, één brood is ongeveer 20 sneetjes.

Zelf bruin brood maken met walnoten en rozijnen

Zelf bruin brood maken met walnoten en rozijnen

Aanpassen porties:

voor 40 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 250 g witte tarwebloem (wit broodmeel geeft een nóg beter resultaat)
  • 500 g volkoren tarwebloem
  • 2 1/4 tl gedroogde gist (1 zakje)
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 1 1/2 tl zout
  • 50 g gesmolten boter
  • 450 ml lauwwarme melk
  • 50 g walnoten
  • 25 g rozijnen

Benodigdheden

Instructies

  1. Meng alle ingrediënten behalve de noten en de rozijnen, in een keukenmachine met een deeghaak of kneed met de hand.
  2. Als het deeg eenmaal soepel is, maak je er een bal van, leg je deze bal terug in de kom en bedek je deze met plasticfolie. Zet de kom op een warme, tochtvrije plaats.
  3. Laat het deeg rijzen totdat het in volume is verdubbeld. Dit zou ongeveer een uur moeten duren.
  4. Meng de rozijnen en noten door het deeg heen. (Zoals je op de foto ziet, heb ik dit niet goed gedaan ;-))
  5. Kneed kort en verdeel in twee stukken.
  6. Doe deze in een broodbakvorm of rol er zelf een brood van en leg op een stuk bakplaat.
  7. Dek de broden losjes af met ingeolied plasticfolie totdat de broden weer in volume verdubbeld zijn.
  8. Verwarm de oven intussen voor op 200 C.
  9. Bak de broden zo'n 30 minuten en laat ze afkoelen op een draadrek.
Naar: Bruin brood met walnoten, Zelfgebakken, Gaitri Pagrach-Chandra, uitgeverij Kosmos Tip: dit brood heeft weinig opschmuck nodig! Eet met een beetje roomboter of roomboter en kaas bijvoorbeeld. Je kunt het brood overigens prima in de vriezer bewaren. Verpak het brood dan goed in plasticfolie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *