Zoete aardappel stamppot met prei
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Toen ik net zelf kookte at ik eigenlijk nooit stamppotten, maar toch heb ik ze weer herontdekt! Zo maakte ik een paar weken terug een lekkere bietenstamppot en volgt nu dus een zoete aardappel stamppot met prei. Zoals je misschien al hebt gezien ben ik een groot fan van zoete aardappel. Gezonder dan een normale aardappel, maar minstens zo lekker wat mij betreft! Vorige week heb ik mijn verstandskies laten trekken en omdat ik er nog een aantal dagen pijn van had, had ik niet zo veel zin om te koken. Het werd daarom dan ook deze makkelijke stamppot wat ook nog eens als voordeel heeft dat het lekker zacht is. Dat was dus even fijn eten!
Wil je net zoals wij dat deden lekkere pulled beef bij je stamppot serveren? (Of zoals opa en oma dit noemden pré-hip: draadjesvlees ;-)). Wij hebben het recept voor de lekkerste pulled beef ooit!
Zoete aardappel stamppot met prei
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 500 gram zoete aardappel
- 1 prei
- 1 witte ui
- 1/8 tl zwarte peper
- 1/8 tl witte peper
- 1/4 tl nootmuskaat
- 1/4 tl kaneel
- 1 tl mosterd (ik gebruikte Maille honing mosterd)*
- ca. 50 gram roomboter (+ extra voor het bakken)
- voor erbij:
- bijvoorbeeld pulled beef of pork gehaktballen of worstjes (gewoon zo ook lekker!)
Benodigdheden
- grote pan
- koekenpan
- stamper
Instructies
- Snijd de ui en de prei in dunne ringen en leg deze apart.
- Schil de zoete aardappels en snijd ze in grove stukken. Kook de zoete aardappels ca. 20 minuten in ruim kokend water.
- Zet intussen de koekenpan op hoog vuur en doe hier olie of boter in. Fruit de prei en de ui hierin. Blijf goed omscheppen zodat het niet aanbrandt. Zet na een minuut of 4 het vuur uit.
- Giet de aardappels af en doe de kruiden (inclusief mosterd) en de boter bij de aardappels in de pan. Stamp met de stamper tot een mooie, egale puree.
- Voeg de ui en de prei toe en schep deze er doorheen.
- Serveer zo of met één van de eerder genoemde suggesties!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 451 | Calorieën uit vetten 182 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 21g, Waarvan | 32% | |
Verzadigde vetzuren 13g | 65% | |
Transvetzuren 1g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 5g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ik moet dit nog eens uitproberen, vooral de combinatie met pulled beef krijg ik (alweer) trek van!
Ahh, leuk om te horen :-)!
Ik heb dit reeds 1 maal klaargemaakt met gegrilde kip . Het recept is zeer goed bevallen , vooral de kruiding met wat kaneel en nootmuskaat en mosterd is heel erg in de smaak gevallen . Dus een recept om regelmatig eens boven te halen . Niet saai , wel heel aromatisch , kortom lekkerrrrrr :-)
Super leuk om te horen Cécile :)! En lijkt me inderdaad ook lekker met gegrilde kip!
Het was heerlijk. Wij aten het met pulled pork van de slager van de Jumbo! Lekker hoor, zat een sausje door.