Zuurkool rode kool schotel
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd40 minuten
Ik heb het al eens eerder gezegd, maar ik houd er steeds meer van om met de seizoenen te eten. Elk seizoen brengt wel iets lekkers qua groente en fruit en zo ook dit seizoen. Rode kool en zuurkool, op beiden ben ik gek! Zuurkool is alleen niet favoriet bij Jerôme, dus helaas komt het niet heel vaak op tafel. Dit keer besloot ik gewoon de stoute schoenen aan te trekken en weer eens iets met zuurkool te maken. Maar dan wel met een zoete twist door de appels, rozijnen en rode kool. Zo ontstond een heerlijke en gezonde ovenschotel die lekker in balans is qua smaak. Om het nog een extra bite te geven gingen we voor vegetarische 'spekjes' van de Vegetarische slager. Je kunt dit ook achterwege laten of vervangen door 'echte spekjes'. Net wat je wilt!
Zuurkool rode kool schotel
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd40 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 500 gram verse zuurkool (zakje)
- 500 gram rode kool met appel (zakje)
- 1 Granny Smith (in blokjes)
- 3 el rozijnen
- 1 takje tijm
- 125 gram vegetarische speckjes
- 1 kilo kruimige aardappels
- 1 el roomboter
- 150 ml halfvolle melk
- 1/8 tl zwarte peper
- 1/4 tl nootmuskaat
Benodigdheden
- ovenschaal (20 x 30 cm)
- kookpan
- stamper
Instructies
- Breng een pan met water aan de kook.
- Schil intussen de aardappels en snijd ze in kwarten. Kook de aardappels gedurende 20 minuten.
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Knip de zak rode kool open en verdeel over de bodem van de ovenschaal.
- Meng in een kom de zuurkool, rozijnen en blokjes appel en verdeel deze over de rode kool.
- Verdeel blaadjes tijm over de zuurkool.
- Giet de aardappels af en voeg melk, boter, peper en nootmuskaat toe. Stamp met de stamper tot een gladde puree.
- Verdeel de aardappelpuree over de zuurkool. Bak het geheel circa 10 minuten, totdat de bovenkant begint te verkleuren.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 411 | Calorieën uit vetten 65 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 8g, Waarvan | 12% | |
Verzadigde vetzuren 4g | 18% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Wat een leuk recept Judith! Ik vind zuurkool dus ook wel lekker, maar weet nooit zo goed wat ik er van zal maken. Uiteindelijk maak ik dan toch weer die eeuwige stamppot! (ook lekker natuurlijk) Maar dit is een super leuke variant! Thx! X
Hi Marianne, dankjewel voor je leuke reactie. Een stamppot met zuurkool is ook altijd lekker. Van hot dogs, American style, met zuurkool dus kan ik trouwens ook genieten. Dus wellicht is dat nog een leuke zuurkool tip ;-). x
Dag Judith, Dit zuurkoolrecept lijkt me wel wat. Begrijp ik het goed dat de zuurkool en de rode kool ‘onbehandeld’ (koken of bakken) in de ovenschaal gaan? Worden de groenten dan wel gaar?
Hi Annemiek, je gebruikt ze inderdaad rauw. Als je ze graag wat zachter wil, kun je overwegen ze langer te bakken :-).