Glutenvrije zuurkoolquiche met appel en zongedroogde tomaat

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Glutenvrije zuurkoolquiche met appel en zongedroogde tomaat

Het idee voor deze zuurkoolquiche ontstond op Instagram. Daar zag ik bij collega-foodie Roos van WHKNE een zuurkoolquiche. Vorig jaar had ik al eens mini-quiches met zuurkool gemaakt. Echter leek het me een mooie uitdaging om die eens next-level te maken. In mijn geval betekent dat ook Jerôme aan de zuurkool krijgen. Die is geen fan. Maar deze quiche, heeft ook hem bekeerd! Hij was zelfs zo fan, dat hij de volgende dag een overgebleven stukje mee naar werk nam!

Vegetarische smaakmakers

Hoe heb ik dat gedaan? Ik heb een aantal lekkere vegetarische smaakmakers toegevoegd. Vegetarische spekjes voor wat crunch. Semi-gedroogde tomaatjes die ik toevallig nog had liggen en natuurlijk appel voor een zoete noot. Daarnaast maakte ik de uitdaging nog wat groter. Vaak is een quiche niet erg gezond met room, kaas en bladerdeeg.

Gezondere quiche

Ik ging aan de slag met een gezondere variant van de quiche. Dit betekent dat ik geen kaas gebruikte. Ook gebruikte ik geen room of crème fraîche. In plaats daarvan nam ik plantaardige melk. Je kunt trouwens ook als romig alternatief plantaardige kookroom proberen! Bovendien maakte ik zelf een bodem in plaats van een bladerdeegbodem te gebruiken. Deze bodem werd er een van boekweit en amandel. Tel daarbij op dat er ook geen room of kaas inzit en je hebt een quiche die gluten- en lactosevrij is. Door deze voedzame ingrediënten is het een er vullende hartige taart. Wij hadden dus nog genoeg voor lunch de volgende dag :-). Ga jij deze lekkere qlutenvrije quiche met zuurkool, vega spekjes, zongedroogde tomaat en appel ook eens proberen? Ik hoor graag wat je ervan vond!

Ingrediënten

  • 1 zakje
  • zuurkool
  • (circa 500 gram)
  • 75 gram
  • zongedroogde tomaatjes
  • 2 medium
  • appels
  • 1 pakje
  • (vegetarische) spekjes
  • optioneel
  • 5
  • eieren
  • 150 ml
  • amandelmelk
  • bodem:
  • 1 el
  • gebroken lijnzaad + 3 el water
  • 120 gram
  • boekweit meel
  • 100 gram
  • amandelmeel
  • 2 el
  • olijfolie
  • 200 ml
  • water
  • 1 tl
  • Provencaalse kruiden (of meng zelf gedroogde basilicum en oregano)
  • snuf zout

Benodigdheden

  • Quichevorm van circa 28 cm

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Meng gebroken lijnzaad met 3 el water. Roer goed door en zet het even apart.
  3. Meng boekweitmeel, amandelmeel, zout en Provençaalse kruiden en roer hier het water, olie en lijzaadpapje doorheen. Kneed met je handen tot een deeg.
  4. Bekleed de quichevorm met het deeg. Smeer het vrij dun uit en druk goed aan met je handen of met de bolle kant van een natte lepel. Als alles goed verdeeld is en de vorm aan de binnenkant is voorzien van deeg, bak je de bodem circa 12 minuten.
  5. Intussen ga je door met de vulling. Giet wat olie in de pan en bak de spekjes krokant. Haal ze uit de pan en zet ze apart.
  6. Schil de appels en snijd in kleine stukjes.
  7. Laat de zuurkool goed uitlekken en snijd de zuurkool klein. Meng de zuurkool met de appel, spekjes en tomaatjes.
  8. Haal de vorm uit de oven en verdeel het mengsel over de bodem.
  9. Klop de eieren los en voeg plantaardige melk of room toe en breng op smaak met peper. Giet dit mengsel er overheen en bak de quiche in het midden van de oven gedurende circa 35 minuten. Word de quiche te snel bruin? Leg er dan een aluminiumfolietje los overheen zodat de taart wel gaart, maar niet te veel bruint.
0 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *