Zuurkoolstamppot
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 4 personen
- Totale benodigde tijd30 minuten
Ik ben geen fan van de Hollandse pot, behalve zuurkool. Dat vind ik echt heerlijk! Ik krijg altijd zo'n heerlijk gevoel van nostalgie, omdat mijn opa vroeger vaak zuurkool maakte als we daar gingen eten. Verder aten we het thuis nooit, dus bleef het extra 'speciaal' voor mij. Vorig jaar maakte ik een ovenschotel met zuurkool. Dit keer ging ik voor een ouderwetse zuurkoolstamppot. Met nieuwerwetse vega 'spekjes', dat dan weer wel.
Zuurkoolstamppot
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 600 gram kruimige aardappels
- klontje roomboter
- 500 gram gekookte zuurkool (uit pak
- 350 gram gekookte stoofpeertjes (inclusief vocht)
- 1 el mosterd
- 1/4 tl nootmuskaat
- 150 gram (vega)spekreepjes
- zwarte peper
Benodigdheden
- stamper
Instructies
- Schil de aardappels en snijd ze in kwarten. Kook ze in ruim kokend water in 20 à 25 minuten gaar.
- Bak intussen in een andere pan de spekjes en voeg de zuurkool inclusie aanhangend vocht toe. Zet op een laag vuurtje.
- Snijd de stoofpeertjes in blokjes en voeg dit, samen met het vocht van de stoofpeertjes toe aan de zuurkool. Doe hier de nootmuskaat, mosterd en peper naar smaak bij en roer goed door. Laat het ongeveer een kwartier doorsudderen.
- Als de aardappels gaar zijn giet je ze af, maar laat je ongeveer 150 ml achter in de pan. Voeg een klontje boter toe en stamp met de stamper tot een egale puree.
- Roer nu de zuurkool er doorheen en klaar is je zuurkoolstamppot!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 440 | Calorieën uit vetten 224 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 26g, Waarvan | 39% | |
Verzadigde vetzuren 12g | 58% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 9g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 3g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen