Zweedse gehaktballetjes (vegetarische variant!)

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd40 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Vroeger, toen ik studeerde, was het een ultiem uitje: naar IKEA en dan aan het einde van de rit Zweedse gehaktballetjes met frietjes eten. Inmiddels heb ik ze al jaren niet meer gegeten, maar had ik er wel weer eens zin in! In normale Zweedse gehaktballen zit vlees en aangezien we geen vlees meer eten, ging ik aan de slag met vegetarische balletjes.

Vossenbessen

Ik moet zeggen dat ik best onder de indruk was, ze smaakten namelijk heel erg zoals ik ze had herinnerd. De balletjes worden altijd geserveerd met een romige saus en vossenbessensaus (lingonberry). Dat laatste is lastig om hier aan te komen, dus maakte ik er cranberry compote bij. De romige saus is een jus die je vervolgens voor een roux gebruikt en aanlengt met (plantaardige) melk of room.

Gehaktballen met aardappelpuree of frites

Je kunt deze maaltijd in plaats van met frites ook eten met bijvoorbeeld aardappelpuree. Beiden erg lekker! Het is in ieder geval een lekker winterse maaltijd die perfect past bij deze tijd van het jaar! Ik ben benieuwd wat jij van deze vegetarische Zweedse gehaktballetjes vindt!

Zweedse gehaktballetjes (vegetarische variant!)

Zweedse gehaktballetjes (vegetarische variant!)

  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd40 minuten

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 300 gram vegetarisch gehakt (ik gebruikte AH ruig)
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • peper en zout naar smaak
  • 50 gram (plantaardige) roomboter + extra om in te bakken
  • 50 gram bloem (glutenvrij indien nodig)
  • 500 ml plantaardige melk
  • scheutje olijfolie
  • voor erbij: cranberry compote + aardappelpuree of frietjes

Benodigdheden

koekenpan met deksel

Instructies

  1. Meng het vegetarisch gehakt met fijngesneden knoflook, kaneel, nootmuskaat en paprikapoeder. Breng op smaak met peper en zout. Let op, want vegetarisch gehakt bevat van zichzelf vaak al zout, dus ik heb zelf geen extra zout toegevoegd. Meng alles goed met je handen.
  2. Maak van het gehakt 12 kleine balletjes en druk ze goed aan zodat ze zometeen niet uit elkaar vallen.
  3. Zet de koekenpan op middelhoog vuur en giet een eetlepel olie in de pan. Voeg vervolgens een klontje boter toe. Smelt de boter in de olie (we gebruiken olie zodat de boter niet verbrandt).
  4. Bak de gehaktballen op middelhoog vuur rondom goudbruin. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en gaar de gehaktballen.
  5. Haal de gehaktballen uit de pan. Laat de jus in de pan zitten. Voeg de 50 gram boter toe en beetje bij beetje de bloem toe.
  6. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf ondertussen goed roeren.
  7. Doe de balletjes terug bij de saus.
  8. Serveer met cranberry compote en frietjes of aardappelpuree.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *