Rijstepap maken naar oma’s recept

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Rijstepap of rijstpudding is een heerlijk ouderwets lekker dessert! Je hebt eigenlijk maar heel weinig nodig om zelf rijstepap te maken zoals oma hem maakte: dessertrijst, suiker, melk, vanille en wat kaneel voor er overheen. Onze oma's gebruikten altijd volle koemelk, maar een plantaardig alternatief kan natuurlijk ook prima. Denk dan aan amandelmelk of kokosmelk. Deze zijn ook lekker vol van smaak!

Rijstdessert

De rijstkorrels zetten flink uit, vandaar dat je relatief weinig rijst nodig hebt en veel vloeistof. Met de suiker en kaneel breng je de pudding op smaak. Supermakkelijk dus om zelf te maken, maar wel ook superlekker. Je kunt de rijstepap zowel lauwwarm, als koud eten. Je kunt hem zelfs prima een dag in de koelkast bewaren.

Ouderwets lekkere rijstepap

Nog meer van die ouderwets lekkere desserts zoals oma die maakte zien? Wat dacht je van:

Laat je het weten als je deze ouderwets lekkere rijstpudding zelf gaat maken? Deel het hieronder of deel je foto's op Instagram!

Rijstepap maken naar oma’s recept

Rijstepap maken naar oma’s recept

  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 100 gram dessertrijst
  • 500 ml melk (of grootmoeders manier is met volle koemelk - kies voor plantaardig bijvoorbeeld amandelmelk)
  • 75 gram kristalsuiker
  • 1 vanillepeul
  • kaneel om er overheen te strooien

Benodigdheden

  • steelpan met een dikke bodem
  • pollepel
  • 4 kommetjes of schaaltjes

Instructies

  1. Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap met een scherp mes de vanille eruit.
  2. Doe dit, samen met de vanillepeul zelf,  melk en suiker in de pan, voeg de rijst toe en breng langzaam aan de kook.
  3. Houd de pan op zeer laag vuur en laat het geheel zachtjes koken. Als je een vlamverdeler of sudderplaatje hebt, kun je deze onder je pan doen.
  4. Roer af en toe goed door en zorg ervoor dat de bodem niet aanbrandt.
  5. Kook in ongeveer 12 minuten gaar. Neem de proef op de som door voorzichtig 1 rijstkorrel te proeven.
  6. Verdeel de rijst over de schaaltjes en breng de rijstepap op smaak met een beetje kaneelpoeder. Zowel lauwwarm als koud zijn deze desserts erg lekker!
Tip: ook lekker met vers fruit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *