Recepten van oma: bavarois

 • voor 8 personen
 • Voorbereidingstijd15 minuten
 • Totale benodigde tijd3 uur en 15 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Vandaag een recept van Jerome zijn oma, de bavarois. Jerome zijn oma hield van koken en dat betekent dat ik flink wat had om uit te kiezen. Zou ik voor de metseltaart gaan of toch de bavarois? Uiteindelijk ging ik voor de bavarois, een echte klassieker.  (Maar wellicht deel ik de metseltaart ook nog ;-)!) Een handgeschreven recept was de basis, de vruchtjes kunnen worden afgewisseld. Jerome vertelt: "Eigenlijk is dit recept zelfs van mijn overgrootmoeder, maar mijn oma maakte het ook vaak. Het was namelijk één van haar recepten voor speciale gelegenheden, maar eigenlijk was voor haar elke zondag een speciale gelegenheid, omdat wij dan langs kwamen!"

Ik gebruikte blauwe bessen, maar ook aardbeien, mango of frambozen doen het goed. Eigenlijk alles waar niet té veel water in zit. Gebruik je aardbeien, dan kun je dus het beste de kleintjes gebruiken. Wil je een egale bavarois, dan zeef je het fruit voordat je het bij de rest doet. Een aantal tips om de bavarois mooi uit de vorm te krijgen: gebruik een siliconen vorm. Heb je geen siliconen vorm, dan kun je ook prima een plastic of metalen vorm gebruiken. Snijd dan de zijkanten een beetje los en tik tegen de zijkant van de vorm aan om hem los te krijgen.

Recepten van oma: bavarois

Recepten van oma: bavarois

 • Voorbereidingstijd15 minuten
 • Totale benodigde tijd3 uur en 15 minuten
Aanpassen porties:

voor 8 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • 1/2 liter (halfvolle) melk
 • 4 eidooiers
 • 125 gram kristalsuiker
 • 8 blaadjes gelatine
 • 1/4 liter opgeklopte slagroom
 • optioneel: 150 gram fruit naar keuze (ik gebruikte blauwe bessen)

Benodigdheden

 1. pan
 2. garde
 3. (pudding)vorm of tulband

Instructies

Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Doe de eidooiers, suiker en melk in een pan en klop met een garde goed door. Zet de pan op een middelhoog vuur totdat het geheel kookt. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en klop ze door het warme mengsel heen. Laat het geheel even afkoelen. Klop intussen de slagroom stijf en zet dit apart. Verwarm de vruchten. Als je een egale bavarois wil, zeef je de vruchten en meng je het sap door het eimengsel heen. Wil je er wat stukjes in, dan voeg je alles toe aan het eimengsel. Klop het eimengsel voorzichtig door de slagroom heen en vul vervolgens een vorm met het geheel. Laat minstens 3 uur opstijven en stort het daarna op een bord. Serveer met vers fruit en eventueel wat slagroom. IMG-20150419-WA0011 Jerome en oma, 1990 bavarois van oma

5 reacties op “Recepten van oma: bavarois

 • emelian

  als je de vruchten heel laat en er op het laatst doorheen schep, dan blijft de kleur geel. Dan kun je hem ook ‘opmaken’ in een glazen schaal met toefjes slagroom en dezelfde vruchten die je ‘gestort’ hebt.
  Super lekker!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *