Alternatief voor melk: Welke plantaardige melk kies ik?

My Food Blog
Alternatief voor melk: Welke plantaardige melk kies ik?

Steeds meer mensen zoeken naar alternatieven voor gewone melk vanwege allergieën, intoleranties of ethische overwegingen. Gelukkig zijn er alle plantaardige melkvervangers beschikbaar in de vorm van plantaardige melk.

In dit artikel zullen we enkele van de meest populaire opties bespreken. Welke plantaardige melk is het gezondst? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen haver- en sojamelk in voedingswaarden? Hoe verhouden ze zich tot halfvolle melk?

Amandelmelk: mild en nootachtig

Amandelmelk is een van de meest populaire plantaardige melksoorten en wordt gemaakt van gemalen amandelen en water. Het heeft een milde, nootachtige smaak en bevat minder verzadigd vet dan gewone melk. Amandelmelk is verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder gezoete en ongezoete varianten.

Per 100 ml bevat amandelmelk ongeveer 14% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Daarnaast 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E. Lekker in bijvoorbeeld chiapudding.

Kokosdrink: elektrolyten, kalium en magnesium

Kokos drink is gemaakt van het vruchtvlees en het water van kokosnoten. Het heeft een romige textuur en een licht zoete smaak. Het is een goede bron van elektrolyten, kalium en magnesium. Kokos drink is verkrijgbaar in zowel gezoete als ongezoete varianten en gezonde vetten.

Kokos drink is perfect voor het maken van smoothies en tropische drankjes. Bijvoorbeeld in deze kokos-aardbeien daiquiri.

Havermelk: romig en weinig vet

Havermelk is gemaakt van haver en water en heeft een lichtzoete smaak en een romige textuur. Het is een goede bron van vezels en bevat weinig vet en calorieën. Havermelk bevat geen verzadigd vet en is verkrijgbaar in zowel gezoete als ongezoete varianten.

Per 100 ml bevat havermelk ongeveer 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Daarnaast 23% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D.

Rijstmelk: ideaal voor desserts

Rijst melk wordt gemaakt van gepureerde rijst en water en heeft een lichtzoete smaak en een dunne textuur. Het is een goede bron van koolhydraten en bevat weinig vet en calorieën. Rijst melk is verkrijgbaar in zowel gezoete als ongezoete varianten en bevat geen verzadigd vet. Rijst melk is ideaal voor het maken van desserts en smoothies.

Sojamelk: lichtzoet en veel calcium

Sojamelk wordt gemaakt van gemalen sojabonen en water en heeft een lichtzoete smaak en een romige textuur. Het is een goede bron van eiwitten, vezels en bevat weinig verzadigd vet. Sojamelk is verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder gezoete en ongezoete varianten.

Per 100 ml bevat sojamelk ongeveer 12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Ook bevat het 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D.

Cashewmelk: romig en veel vitamine E

Cashewmelk is een plantaardige melkvervanger die wordt gemaakt van gemalen cashewnoten en water. Het heeft een romige textuur en een milde nootachtige smaak, waardoor het een populaire keuze is voor zowel drankjes als in recepten.

Cashewmelk is van nature laag in verzadigd vet en bevat meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E per 100 ml. Het bevat echter minder eiwitten dan koemelk. Dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten uit andere bronnen binnenkrijgt.

Erwtenmelk: rijk aan eiwitten

Erwtenmelk is een relatief nieuwe plantaardige melkvervanger die wordt gemaakt van gele erwten en water. Het heeft een romige textuur en een neutrale smaak, waardoor het een veelzijdige optie is voor zowel koken als bakken. Erwtenmelk is van nature rijk aan eiwitten en bevat meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium per 100 ml.

Het is ook laag in verzadigd vet en bevat geen lactose of gluten, wat het een goede keuze maakt voor mensen met allergieën of intoleranties.

Hazelnootmelk: romig, zoet en veel vitamine E

Hazelnootmelk is een plantaardige melkvervanger die wordt gemaakt van gemalen hazelnoten en water. Het heeft een romige textuur en een zoete, nootachtige smaak, waardoor het populair is in koffie en als ingrediënt in recepten. Hazelnootmelk bevat minder calorieën en verzadigd vet dan halfvolle koemelk, maar het bevat minder eiwitten en calcium. Het is echter een goede bron van vitamine E, wat een belangrijke antioxidant is voor de gezondheid van de huid en het immuunsysteem.

Hennepmelk: veel gezonde vetten en eiwitten

Hennepmelk is een plantaardige melkvervanger die wordt gemaakt van hennepzaden en water. Het heeft een licht nootachtige smaak en een dunne textuur. Hennepmelk is van nature rijk aan eiwitten en bevat alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft.

Bovendien is het rijk aan gezonde vetten, waaronder omega-3 en omega-6 vetzuren, die belangrijk zijn voor een gezond hart en een goed werkend immuunsysteem. Hennepmelk is ook een goede bron van calcium, vitamine D en vitamine B12, die essentieel zijn voor sterke botten en een gezond zenuwstelsel.

Hennepmelk is een geweldige optie voor mensen die op zoek zijn naar een plantaardige melkvervanger met een hoog eiwitgehalte en een scala aan voedingsstoffen.

Voldoende calcium en vitamine D?

Welke plantaardige alternatieven voor melk je ook kiest, zorg ervoor dat je de voedingsstoffen die je normaal uit melk zou halen, niet mist. De meeste plantaardige melkvervangers zijn verrijkt met calcium, vitamine D en andere belangrijke voedingsstoffen. Het is belangrijk om te controleren of de melkvervanger die je koopt, voldoende calcium en vitamine D bevat om te voldoen aan je dagelijkse behoeften.

Niet alle plantaardige drinks zijn gelijk

Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat niet alle plantaardige melkvervangers gelijk zijn. Sommige soorten bevatten meer suiker of additieven dan andere, dus lees altijd het etiket voordat je een keuze maakt. Kies bij voorkeur voor ongezoete varianten en overleg met een diëtist of arts als je zorgen hebt over het verkrijgen van voldoende voedingsstoffen uit je dieet.

Zelf gebruik ik graag kokosmelk voor desserts en smoothies. Havermelk of amandelmelk voor havermout of andere ontbijtjes en amandelmelk voor koffie. Ik heb dus vaak meerdere soorten in de kast staan! Ik ben benieuwd welke jouw favorieten zijn!

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *