Chia pudding met mango en kiwi (gezond toetje)

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur en 15 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Chiapudding is een dessert of ontbijt gemaakt van chiazaad. Een chiazaad pudding dus! Je kunt het zelf veel smaak geven en het fijne is, dat het nog gezond is ook. Ben je dus op zoek naar een lekkere en gezonde toetjes? Dan is dit een goede kanshebber!

Chiazaad gezond

Chiazaad heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Dat is niet gek als je bedenkt hoe gezond dit zaadje is. Let wel: eet het met mate, niet meer dan 1,5 eetlepel per dag. Te veel is namelijk niet goed voor je. Bovendien schijn je het beter ook niet onopgelost te kunnen consumeren, maar juist in de vorm van zo'n pudding als deze.

Waarom is chiazaad dan precies gezond?

Er zijn veel gezondheidsvoordelen. Zo bevat chia o.a. veel vezels, eiwitten, antioxidanten, Omega-3 en mineralen. De Maya en Azteken aten dit al en nu wordt het dus weer veel gegeten. Een van de bekendste toepassingen is misschien wel de chia pudding.

Chia pudding recept

Door de chiazaadjes te 'weken' in (plantaardige) melk wordt het een soort gelei. Een pudding-achtige substantie dus. Vervolgens voeg je Griekse yoghurt of in dit geval plantaardige yoghurt toe voor extra smeuïgheid. Als enige toegevoegd suiker, is een drupje ahornsiroop voldoende. Verder krijgt het voldoende zoete smaak van het fruit. Bovendien houden we het zo een gezond dessert :-)!

Ik ging in deze variant voor een tropische topping van gepureerde mango en kiwi gold. Voor de mango werd ik geïnspireerd door collega-food influencer Muna. Samen met de gele kiwi is het echt top. Voor wat crunch zelfgemaakte granola on top. Mmmm!

Uiteraard kun je variëren met toppings en kiezen wat jij lekker vindt! Met blauwe bessen is ook populair, maar eigenlijk werkt vrijwel elk type vers fruit wel. En zelfs gedroogd fruit! Wat dacht je van gedroogde cranberry's of rozijnen?

Gezond ontbijt uit de koelkast

Naast een dessert is dit ook een meer dan prima ontbijt! Je laat de pudding dan gewoon de hele nacht in de koelkast staan. 's Ochtends hoef je het alleen uit de koelkast te halen. Ideaal om op te nemen in je repertoire ontbijt recepten dus :-). Ik vind het in ieder geval af en toe erg lekker om op deze manier te ontbijten!

Heb jij ook zin gekregen in deze chiazaad pudding? Lees dan snel het recept en laat een reactie achter in de comments of op Instagram!

Chia pudding met mango en kiwi (gezond toetje)

Chia pudding met mango en kiwi (gezond toetje)

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur en 15 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 3 el chiazaad
  • 500 ml amandelmelk
  • 400 ml plantaardige yoghurt (bij voorkeur kokos variatie)
  • 2 el maple syrup
  • 250 gram mangoblokjes (vers of uit de vriezer)
  • 4 kiwi's of kiwi gold
  • 4 el granola

Benodigdheden

  • staafmixer
  • 4 glaasjes om te serveren
  • mengkom

Instructies

  1. Meng in een mengkom de chiazaad met de amandelmelk. Je kunt uiteraard ook een andere plantaardige melk gebruiken.
  2. Laat dit minstens 20 minuten staan. Langer mag ook, dus de avond van tevoren kan ook prima.
  3. Roer vervolgens de maple syrup en de helft van de plantaardige yoghurt door de chiapudding heen.
  4. Ontdooi indien nodig de mango en pureer met een stafmixer tot een mooie puree.
  5. Schil de kiwi en snijd in dunne plakjes (circa 3 mm breed).
  6. Gebruik de helft van de plakjes om aan de binnenkant tegen de glaasjes aan te drukken.
  7. Verdeel over 4 glaasjes de helft van de chiapudding. Doe hier een paar lepeltjes van de plantaardige yoghurt op, gevolgd door de mangopuree.
  8. Maak nu de chiapudding op over de 4 glazen. Maak af met kiwi, yoghurt en granola.
Ps. wil je dit gezonde toetje of ontbijt van tevoren maken? Doe dan op het laatst pas de granola er overheen (vlak voor serveren). De rest van de stappen kun je alvast uitvoeren.

2 reacties op “Chia pudding met mango en kiwi (gezond toetje)

  • Verkerk

    De chiapudding is mislukt! Er staat 500ml melk en dat vond ik al een beetje veel.. 400ml gedaan maar alsnog veel te waterig en klonten pudding. Helaas!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *