Appeltaart maken (en eten!) is onlosmakelijk verbonden met de herfst. De appels vliegen je om de oren en wat kun je er dan beter mee doen dan een heerlijke taart bakken :-)?
Natuurlijk is er heerlijke Hollandse appeltaart (een klassieker), bijvoorbeeld naar grootmoeders recept, maar ik ging op zoek naar de meest bijzondere appeltaart recepten. De 2.0 versie van de klassieker! Ik ben benieuwd welke versie jou het lekkerste lijkt. Dus ga je aan de slag? Laat het vooral weten!
Wat voor appels gebruiken voor je taart?
Ik geef zelf de voorkeur aan de wat frissere en stevige appelsoorten. Denk daarbij aan Goudreinetten met hun friszure smaak. Verder is het natuurlijk net wat je zelf lekker vindt en wat er voorhanden is.
Heerlijke appeltaart variaties
Speculaas-amandelspijs appeltaart
Deze taart is door de speculaas erbij de ultieme Sinterklaastaart, maar ook de rest van het seizoen smaakt ‘ie heerlijk hoor. De combinatie van spijs, en speculaas is vrij machtig, maar de appel zorgt juist voor wat frisheid.
Appeltaart kruidcake
Weer zo’n lekker ‘hybride’ recept van 2 toppers in 1. Een bodem van kruidcake met een vulling van appeltjes. Dat klinkt als genieten, toch?
Joodse appeltaart met honing
Appel en honing horen bij Joods nieuw jaar, Rosh Hashanah. Elk jaar vindt dit plaats rond midden-eind september. De appeltjes met honing staan symbool voor een zoet nieuw jaar.
Appeltaartlikeur
Vloeibare appeltaart als het ware. Drink hem als lekker digestief bijvoorbeeld of doe een scheutje in je warme chocolademelk.
Appel merenguetaart
Dus, de citroen merenguetaart ken je ongetwijfeld al. Maar wist je dat je ook een heerlijke merengetaart met appel kunt maken?
Appeltaart met fudge
Ogenschijnlijk een klassieke taart met appels. Tot je een hap neemt en heerlijke fudge blokjes proeft tussen de appels.
Appel mugcake
Lekker en snel!
Hartige apfelstrudel (met zuurkool)
Dit is een variant op de klassieke apfelstrudel: met zuurkool en kruiden wordt het ineens een heerlijke avondmaaltijd of borrelhapje.
Mango appeltaart
Ook wel ‘mappeltaart’, want mango en appel.
Appelroostaart
Prachtige appelroosjes in een taart. En extra fijn, het is supermakkelijk te maken met maar een paar ingrediënten.
Appeltaart met mascarpone en hazelnootolie
De frisse appels en de volle mascarpone zijn een match made in heaven. Voeg daar hazelnoten en sinaasappel aan toe en je hebt een waar feestje.
Appel- en perentaart
Ook peren zijn nu in het seizoen. En he, je kunt geen appels met peren vergelijken, maar je kunt ze wel prima combineren.
Appelplaattaart met walnoten
Nog een ingrediënt wat je dit seizoen te kust en te keur vindt: walnoten. De knapperige nootjes passen perfect bij de frisse appel.
Normandische appeltaartjes
Een lust voor het oog en ook nog eens supermakkelijk zelf te maken. De bodem maak je namelijk met kant-en-klaar bladerdeeg.
Calvados appelcake
Speciaal voor volwassenen!
Klassieke appeltaarten
Hieronder een lijstje met klassiekers, bijvoorbeeld buitenlandse variaties. Daarbij kun je denken aan tarte tatin of een Amerikaanse apple pie.
Amerikaanse apple pie
Amerikanen eten hun apple pie net anders dan dat wij onze appeltaarten eten. Zo is de bovenkant helemaal dicht en is de korst minder zoet.
Appel tarte tatin
Ook wel ‘upside down cake’, een krokant laagje deeg met daarop heerlijk gekarameliseerde appels.
Klassieke Weense apfelstrudel
De Oostenrijkse versie van appeltaart: een heerlijk krokant laagje met een vulling van appels, rozijnen en wie wil een scheutje rum. Heerlijk met vla, zelfgemaakte custard of een bolletje ijs.
Appel galette
Vooral met dat laagje amandel echt een topper!
Appelkruimelvlaai
Ik denk niet dat deze taart veel uitleg behoeft. Daar krijg je meteen trek van!
Ik ben heel benieuwd of jij ook zo dol bent op appeltaart en hoe jij hem het liefste eet. Laat het vooral weten in de comments :-).
Foto header: Annelies Brouw via Pexels
Mooie appeltaart verzameling, ze ruiken vast allemaal heerlijk tijdens het bakken. Love that
Dat denk ik ook, helemaal zin in appeltaart op de maandagochtend :-)!