Kerstmarkten 2019 (in Nederland en Duitsland)

My Food Blog
Kerstmarkten 2019 (in Nederland en Duitsland)

Kerstmarkten horen onlosmakelijk bij kerst. Wat is er nou leuker om in de kerstsferen te komen dan een markt? De markten zijn vaak mooi versierd met tal van lampjes, hebben eetkraampjes, winkeltjes en meer gezelligheid. Er zijn hele kleine lokale markten, maar ook giga events zoals die in de RAI. De Country & Christmas Fair in Utrecht is inmiddels achter de rug, maar er zijn nog genoeg andere aanraders voor 2019!

Kerstvakantie

Vaak zijn de kerstmarkten buiten, op een plein of in een park, met allemaal kraampjes of tentjes. Tegenwoordig zie je echter ook steeds meer binnen events rondom kerst. Alles wordt versierd in het winterthema, het is er een gezelligheid van belang met Christmas sing-alongs bijvoorbeeld. Ook is er vaak andere live muziek, eten, drinken (warme choc, Glühwein) en cadeautjes voor onder de kerstboom. Of voor jezelf natuurlijk ;-). Erg leuk om bijvoorbeeld in de kerstvakantie te ondernemen!

Glühwein & bratwurst

Veel mensen gaan jaarlijks vanuit Nederland (en andere landen) naar Duitsland voor de markten daar. Glühwein, bratwurst en Duitse gezelligheid. Maar wist je dat er ook in Nederland steeds meer kerstevenementen zijn? Als je van lekker eten houdt, heb je helemaal geluk, want op de kerstmarkt is vaak allerlei lekkers te scoren. Daarom zet ik voor jou de leukste kerstmarkten van 2019 op een rijtje, van de traditionele kerstmarkt tot heuse winterparadijzen.

Kerstmarkten 2019 Nederland

Amsterdamse winterparadijs in de Amsterdam RAI

Een gigantisch terrein wat helemaal in wintersferen is getoverd. In het winterparadijs kun je curlen, langlaufen, naar het wintertheater of in het reuzenrad bijvoorbeeld. Voor jong en oud is er wat leuks te doen en er zijn zowel binnen als buitenactiviteiten! Amsterdamse winterparadijs, 21 december t/m 5 januari (beide kerstdagen geopend). Tickets vanaf € 7,- p.p.

Royal Christmas Fair Den Haag

In het centrum van Den Haag, op de Lange Voorhout, vind je sfeervolle muziek, kraampjes met lekker eten en veel meer! Zelf zeggen ze dat dit de mooiste kerstmarkt van het land is. We gaan het zien! Royal Christmas Fair, 12 t/m 23 december. Gratis toegang.

Kerstmarkt Dordrecht

De grootste kerstmarkt van Nederland bevindt zich in Dordrecht. Slenteren langs de kraampjes en foodtrucks, genieten van muziek en alvast in de kerststemming komen. Kerstmarkt Dordrecht, 13 t/m 15 december. Gratis toegang.

Kerstmarkt Valkenburg

Niet op een plein of park, maar deze markt vindt plaats in de grotten van Valkenburg. De grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Kerstmarkt Valkenburg, 15 november t/m 29 december, gesloten op 25 december. Tickets vanaf € 7,50 p.p.

Magisch Maastricht

De hele stad is in wintersferen, met als bruisend epicentrum: Het Vrijthof. Magisch Maastricht, 29 november t/m 31 december. Gratis toegang.

Landleven Winter Arnhem

Het tijdschrift Landleven organiseert een paar dagen lang een winters event om helemaal in de kerststemming te komen in het Openluchtmuseum. Landleven Winter, 13-15 december. Toegang v.a. € 15,- p.p.

Drijvende Kerstmarkt Leiden

In het winkelgebied Nieuwe Rijn in Leiden is een heuse drijvende kerstmarkt. Je kunt gewoon vrij rondlopen of er voor kiezen om (tegen betaling) aan een rondvaart deel te nemen. Drijvende Kerstmarkt, 13 t/m 24 december. Gratis toegang.

Dickens festijn Deventer

Waan je even in de tijd van Charles Dickens in Deventer! Dickens festijn, 14 & 15 december. Gratis toegang.

Betoverend Breda

De Grote Markt wordt in winterse sferen gebracht met voor jong en oud activiteiten. Betoverend Breda, 21 december t/m 1 januari. Gratis toegang.

Kerstmarkten 2019 Duitsland

Wil je eens naar een Duitse kerstmarkt? Duitsland kent heel veel verschillende kerstmarkten. Niet voor niets trekken jaarlijks tientallen duizenden Nederlanders die kant op. De markten zijn vaak spectaculair, goed geregeld, groot en toch knus.

De bekendste kerstmarkten onder het Nederlandse publiek zijn waarschijnlijk die in Keulen, de kerstmarkt in Düsseldorf en die in Oberhausen. Deze zijn relatief dicht bij huis. Hierdoor zijn ze met de auto goed aan te rijden, maar ook met de trein goed te doen.

Met de auto of de trein

Ook leuk om te bezoeken zijn Aken, Berlijn, Hamburg en Osnabrück. Die laatste wordt vaak de mooiste van Noord-Duitsland genoemd. Super pittoresk en gezellig. En wat dacht je van Berlijn? Niet een, maar 25 kerstmarkten verspreid over de hele stad. Wij gingen vorig jaar in de winter met de trein naar Berlijn en dat is heel goed bevallen!

Mocht je naar Duitsland gaan rond kerst. Let dan even goed op: het ‘main event’ voor Duitsers is kerstavond. Dit betekent dat op 24 december vanaf de middag vrijwel alles dicht is. Ook supermarkten en diverse restaurants. Plan dus goed als je van plan bent om die dag ook in Duitsland door te brengen. Bovenstaande kerstmarkten zijn dan ook tot en met 23 december open.

Ps. Verder weg naar kerstsferen? Bristol is een perfecte winterbestemming mét leuke kerstmarkten!

Foto header: Thomas Hassel Christmas Market Berlin via Flickr

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.