Zuid Afrikaans eten: deze 11 gerechten mag je niet missen

My Food Blog
Zuid Afrikaans eten: deze 11 gerechten mag je niet missen

Zuid-Afrika is een prachtig land, waar je zowel qua natuur als cultuur indrukwekkende dingen zult zien. Het is echter ook een land waar je lekker kunt eten en waar veel traditionele gerechten te vinden zijn. Omdat Zuid-Afrika invloeden kent vanuit allerlei landen, merk je dit ook terug in het eten. Zo is de Nederlandse keuken vertegenwoordigd, maar ook de Britse en de Indiase/Maleisische  (‘Cape Malay’) keuken bijvoorbeeld.

Over het algemeen zul je veel vlees tegenkomen in Zuid-Afrika en desserts op melkbasis gecombineerd met kruiden en warme smaken. Oh en maak niet de fout dat je denkt dat een braai hetzelfde is als onze barbecue. Locals vertelden ons wat een braai nou echt is. Het is vooral een gezellig samenzijn met vrienden of familie. Zo’n braai begint vaak ‘s middags en gaat dan door tot in de late uurtjes. Helaas hebben wij door het weer geen braai’s gehad, maar reden des te meer om weer eens terug te gaan ;-).

Nu het in Nederland kouder wordt, is het het perfecte moment om naar Zuid-Afrika te gaan! De seizoenen zijn daar namelijk precies omgekeerd. Dus tijdens onze herfst is het daar lente. Nog niet overtuigd? Lees dan even meer over de Garden Route!

1. Biltong


‘Biltong’ doet nog het meest denken aan ‘beef jerky’, maar dan minder taai, droog en processed. Biltong kan rund zijn, maar ook kudu of een ander stuk wild, wat gedroogd wordt en wordt geconserveerd met azijn, suiker, zout en kruiden. Je eet biltong als snack. Biltong heeft veel eiwitten en is laag in vetgehalte.

2. Boerewors

Zoals de naam doet vermoeden, een grote opgerolde worst die je vaak op braais zult aantreffen. Boerewors wordt traditioneel gemaakt van een mix van rundvlees en varkensvlees.

3. Braai

Een braai is echt een ding, een gezellig samenkomen die de hele middag en avond kan duren. Zuid-Afrikanen love a braai. Als toerist is het misschien iets lasiger, omdat dus vaak vrienden ergens worden uitgenodigd, dus word snel vrienden met de bevolking en dan kan die uitnodiging niet missen. Ook organiseren sommige hotels en safari lodges braais, maar goed, dan is de vraag of je de echte Afrikaanse braai experience meemaakt.

4. Vetkoek

Omdat veel woorden in het Afrikaans zijn oorsprong hebben in de Nederlandse taal, zul je vaak woorden herkennen. Soms klinken die woorden ook heel grappig. Bijvoorbeeld omdat dingen letterlijk vertaald zijn. De ‘vetkoek’ is dus een gefrituurde koek die een beetje lijkt op een donut (die dus weer komt van de oliebol). Ontzettend vet, maar wel heel lekker. Onze favoriet: de zoete vetkoek met een hartige vulling, zoals kip. Oja, de Afrikaanse uitspraak is iets anders dan de Nederlandse, dus je spreekt dit uit als [fettkoək].

5. Malva pudding


De malva pudding vindt zijn oorsprong in Nederland en is een soort natte abrikozencake die vaak met een custard wordt geserveerd. Pudding is hier een aanduiding die misschien wat misleidend is. Britten noemen hun sessert pudding, ongeacht of het nou een pudding is of niet. De malva pudding is meer cakeachtig en wordt dus als dessert gegeten.

6. Melktert (milk tart)

More melktert this time it’s oumas #Melktert #Friday #foodstylist #CapeTown @donnalewisza

Een bericht gedeeld door carogardnersa (@carogardnersa) op


Een romig dessert gemaakt van een koekbodem en een romige vulling. Stevig en machtig, dus a little goes a long way!

7. Bobotie

bobotie

Ik denk dat als je een gemiddelde Nederlander vraagt een Zuid-Afrikaans gerecht op te noemen, dat bobotie bij veel mensen het eerste zal zijn waar ze aan denken. Bobotie is zo’n gerecht dat zijn oorsprong vindt in verschillende keukens. De kruiden werden vermoedelijk door de Nederlanders meegebracht en een deel vindt zijn oorsprong in de ‘Cape Malay’ keuken. De elementen die je vindt in een bobotie zijn: gehakt, kerrie (kurkuma), ei en rozijnen. Vaak geserveerd met een lekker pittige fruitchuitney.  De lekkerste bobotie aten we in Oudtshoorn. Zelf bobotie maken? Ik heb een heerlijk recept voor je!

8. Biryani

Gerecht uit de Indiase keuken, wat je vooral rondom Durban veel zult zien. In Durban is een grote Indiase community. Biryani is een rijstgerecht met een droge korrel, krenten, pijnboompitten, kruiden en vaak vlees.

9. Bunny Chow

Nog een gerecht wat je zult vinden in Durban en omgeving: Bunny Chow is een uitgehold wit brood, gevuld met curry! e hebben hem zelf niet geprobeerd, maar menigeen is hier lyrisch over.

10. Potjiekos

Spreek uit als [pojkiekos] wordt in een traditionele ijzeren kookpot gemaakt die op het vuur staat. Het eten gaat er laagje voor laagje in en wordt niet geroerd! Het wordt langzaam gegaard en bestaat uit elementen als aardappels, groenten en vlees.

11. Wild zoals struisvogel of kudu

Natuurlijk, last but not least. Hou je van vlees? Dan kun je echt je hart ophalen! Wij probeerden onder andere struisvogelburger, springbok shoarma en kudu biltong.

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

5 reacties op “Zuid Afrikaans eten: deze 11 gerechten mag je niet missen

  • Nynke B

    Ik mis nog de roosterkoek, daar was ik ook altijd dol op. Heb ‘m weleens geprobeerd na te maken, maar de smaak die ik me herinner krijg ik nog niet te pakken.

    Beantwoorden
  • koedoe lover

    bij nummer 11 viel het mij op dat alles daar gewoon in het nederlands staat behalve “kudu” en ik vroeg me eigenlijk af waarom. ben zelf in Z-A geweest en een wilde koedoe lak bij de kruger gate at uit mijn hand, ik noemde haar sunny. ook was er een die tammer was en uit je hand mocht eten die had wel hoorns en was dus een mannetje die heette granny… lekker veel info

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *