Superfood Sunday: gezonde mueslireep zonder geraffineerde suikers

  • voor 12 personen
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Wat ben ik blij om dit recept met jullie te delen! Een gezonde mueslireep (of 'granola bar') zonder geraffineerde suikers, maar boordevol smaak en good stuff. Veel gezonder dus dan de repen die je in de winkel koopt.

Samen met vriendinnetjes Merlijn en Janice maakte ik deze repen afgelopen zaterdag en ik hoop dat jullie net zo van deze repen gaan genieten als wij hebben gedaan. Eén van de ingrediënten zijn amandelen en dat is dan ook de superfood voor deze zondag. Amandelen helpen je LDL, oftewel je 'slechte cholesterol' te verlagen, ze zijn goed voor hart en hersenen en stabiliseren je suikerspiegel. De antioxidanten verbeteren je weerstand en amandelen zouden volgens International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders helpen bij afvallen. Weetje: blanke amandelen zijn 'gewone' amandelen, zonder het vliesje. Je kunt zelf ook blanke amandelen maken. Week de amandelen 2 uur in water. Als het goed is kun je de vliesjes er nu af trekken. Tadaa: blanke amandelen.

Tip: deze mueslirepen kun je makkelijk glutenvrij maken door glutenvrije havermout te gebruiken!

Superfood Sunday: gezonde mueslireep zonder geraffineerde suikers

Superfood Sunday: gezonde mueslireep zonder geraffineerde suikers

  • Totale benodigde tijd20 minuten

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 250 gram havermout
  • 55 gram geraspte kokos
  • 250 gram verse dadels ontpit en zeer fijn gesneden (als je een keukenmachine hebt
  • 70 gram honing
  • 10 gram raw cacao nibs
  • 100 gram amandelen
  • 1 ei geklutst

Benodigdheden

bakblik 28 x 19 cm (of kleiner, dan wordt je mueslireep wel hoger)

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 C. Verspreid de havermout op een bakplaat en rooster deze 10 minuten. Hussel halverwege om.
  2. Verhit een koekepan, maar doe er géén olie of boter in. Rooster hier de noten zo'n 2 à 3 minuten in. Blijf ze omscheppen zodat ze niet verbranden.
  3. Meng nu alle ingrediënten en kneed het met je handen. Het zou nu mooi aan elkaar moeten plakken. Is dit nog niet het geval? Voeg nog een klein beetje honing toe.
  4. Vet eventueel je bakblik in en verdeel over de bodem het mengsel. Druk het goed aan, zodat het echt één 'lap' is. Maak met een mes voorzichtig inkepingen zodat je repen krijgt.
  5. Bak 10 - 15 minuten op 180 C.
Variatietip: ook lekker met gojibessen of andere bessen. Heb jij ook een lekkere variatietip voor dit recept? Laat het achter in de comments!

22 reacties op “Superfood Sunday: gezonde mueslireep zonder geraffineerde suikers

  • Uniflame

    Ik ga ze vandaag maken om ze volgende week mee naar school te nemen. Hoe bewaar je zelf het beste? Gewoon luchtdichte trommel?

    Beantwoorden
  • Judith

    Hi Cynni, wat leuk dat je ze gaat maken! Je kunt ze inderdaad het beste in een luchtdichte trommel bewaren met wat bakpapier tussen de verschillende lagen.
    Laat je me weten hoe ze zijn gelukt :-)?

    Beantwoorden
  • Uniflame

    Ze zijn erg lekker, maar de mijne vielen uit elkaar. Ze in de koelkast zetten loste dit grotendeels op, maar de kruimelen wel erg. Dat wordt leuk op school ;) (overigens ligt dat vast aan mij hoor, dat ze niet genoeg plaken.)

    Beantwoorden
  • Marian

    Wat zijn raw cacao nibs? Ik woon in Noorwegen. Als je uit kunt leggen wat het is, kan ik het misschien bij een health food winkel kopen?

    Beantwoorden
    • Judith

      Hi Marian, het zijn een soort chocolate chips gemaakt van rauwe cacao. Ze zijn veel bitterder en iets zuurder dan normale chocolade. In Nederland koop je het inderdaad in natuur- of health food winkels. Veel succes! Groetjes,
      Judith

      Beantwoorden
  • Simone

    Mijn zoon van 10 heeft ze gemaakt en we vinden ze super lekker. Inderdaad een beetje meer honing zodat het goed plakt. De havermout deed eerst niets in de oven. De oven op ruim 200 graden gezet en toen verkleurde het eindelijk. Wij hebben de bruine amandelen gebruikt. Eerst heel even in het hakkertje van de staafmixer gedaan en geroosterd in de koekenpan. De cacaonibs vervangen door gedroogde cranberries. Heerlijk!!

    Beantwoorden
  • Julie hapjesprincess.be

    Yummmmie !!!! leuk recept! Is alvast opgeslagen bij mijn favorieten :-)

    Beantwoorden
  • Tineke

    Ik ben ze nu aan het maken, ben benieuwd! Heb als variatie zonnebloempitten, rozijnen, gewelde abrikozen en cranberry’s toegevoegd ;)

    Beantwoorden
  • Naomi de Jong (foodsandphotos.nl)

    Deze lijken me gewoon heerlijk en heel erg gezond. Wat een mooie site heb je en fantastische recepten.

    Groetjes, Naomi

    Beantwoorden
  • Sophia

    Wat kun je gebruiken als “plak”middel als je geen honing of andere zoetigheid wilt gebruiken?
    Groetjes,
    Sophia

    Beantwoorden
  • Sofie

    Als ik het goed begrijp hou je de amandelen dus “heel”? Maar het zal wel geen issue zijn als je ze even door de hakmolen haalt? Kwestie van de kindertandjes wat te ontzien hier ;)
    Verder ziet het er heel lekker uit! Ga ze morgen voor het eerst maken en als het goed slaagt geef ik een deel mee als traktatie in het klasje van mijn dochtertje! :) top!

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Sophie,
      Voor de kindertandjes is dat inderdaad geen overbodige luxe denk ik :-). Lijkt me geen enkel probleem hoor! Veel succes en ik ben benieuwd of ze in de smaak vallen :-).

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *