Amuse met zalm, zoete aardappel toast en pastinaak tuille

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Een amuse met zalm. Het lijkt misschien standaard, maar deze variant is alles behalve standaard. Ten eerste was mijn werkwijze al onconventioneel. Normaal bedenk ik een gerecht en op basis daarvan selecteer ik wat ik erbij ga drinken. Dat is vaak water, maar soms ook wijn, limo of iets anders.

Celery gin

Dit keer, begon ik met gin. Celery gin van Rutte om precies te zijn. Tot een paar maanden geleden was ik nog weinig bekend met dit merk, maar sinds wat nauwer betrokken ben bij deze organisatie, ben ik super enthousiast over dit mooie en authentieke merk. Al ruim 150 jaar worden de gins en jenevers in Nederland gemaakt. In een schattige kleine destilleerderij in Dordrecht. Wat voor mij als foodie extra leuk is, is dat smaak en smaakbeleving al vanaf het begin centraal staan. Er worden altijd enkel natuurlijke ingrediënten gebruikt en de dranken hebben een hele eigen smaak. Zo is de 'signature gin' de Celery gin. Deze gin wordt gemaakt met selderijblad en heeft een frisse smaak.

Amuse met zalm op een bedje van zoete aardappel toast

En dat gaat perfect samen met zalm, frisse dille en het aardse van de pastinaak. Ik heb geprobeerd om een lekker makkelijk én feestelijke amuse te maken. Bijvoorbeeld voor kerst. In plaats van een toastje van brood, ging ik voor een basis van zoete aardappel die je roostert en even onder de grill legt. Daarop een klein beetje zuivelspread en verse dille. Vervolgens gerookte wilde zalm (of kies voor reguliere gerookte zalm) en tot slot een tuille van pastinaak. Dat klinkt heel chicque en ziet er fancy uit, maar even tussen jou en mij, het is echt niet moeilijk!

Amuse of voorgerecht

Deze amuse met zalm kun je trouwens ook goed serveren als voorgerecht. Steek dan wat grotere rondjes uit van de zoete aardappel!

Amuse met zalm, zoete aardappel toast en pastinaak tuille

Amuse met zalm, zoete aardappel toast en pastinaak tuille

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 pak (wilde) gerookte zalm
  • 1 zoete aardappel
  • 1 pastinaak
  • 3 el zuivelspread
  • enkele takjes verse dille
  • voor erbij:
  • 1 deel Rutte Celery Gin
  • 3 delen tonic
  • veel ijsblokjes
  • dille voor in de cocktail

Benodigdheden

  • bakplaat (2x)
  • dunschiller
  • ballonglazen
  • klein rond uitsteekvormpje of gebruik bijvoorbeeld een borrelglaasje

Instructies

amuse met zalm voor kerst maken?
  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Snijd de zoete aardappel in dunne plakjes (circa 0,5 centimeter) en snijd met behulp van uitsteekvormpjes of een borrelglaasje rondjes uit de plakken. Leg deze op de bakplaat en bak 10 minuten.
  3. Was en schil de pastinaak en snijd met een dunschiller dunne plakjes van de pastinaak. Leg deze op de andere bakplaat.
  4. Leg de bakplaat met de pastinaak naast de zoete aardappel en bak circa 5 minuten. Houd de kleur goed in de gaten en zorg dat de pastinaak niet verbrandt.
  5. Haal de pastinaak en de zoete aardappel uit de oven.
  6. Zet de oven op de grillstand en grill de zoete aardappelrondjes nog eens 2 minuten.
  7. Leg de zoete aardappel op een plankje en besmeer elk rondje met wat zuivelspread. Leg hier de dille op, gevolgd door een stukje wilde zalm. Maak af met de pastinaak.
  8. Vul de glazen voor de helft met ijs. Giet in de glazen gin en vervolgens tonic. Maak af met een takje dille. Cheers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *