Authentieke Turkse Köfte bereid in de rookoven (of BBQ)

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Authentieke Turkse Köfte bereid in de rookoven (of BBQ)

Sommige recepten zijn zo lekker dat je tijdens het eten weg droomt naar het land van de keuken. Deze Turkse Köfte gemaakt van lamsvlees zijn daar een goed voorbeeld van. Het gebruikte soort vlees, gecombineerd met de juiste kruiden en een rookoven, zorgen ervoor dat jij je tijdens het diner waant in de Turkse rivièra (of Instanbul als je dat leuker vindt ;)).Voor degenen die nog niet helemaal een voorstelling kunnen maken van een rookoven; het is een dichte stalen bak waarin zich rook ontwikkeld door het verbranden van houtsnippers en zo het eten gaar maakt. De variant die wij hadden was van het merk Cameron (verkrijgbaar bij Fonq.nl in het groot en klein) en werkte super goed!cameronsDoordat de Köfte bereid is in een rookoven krijgt het vlees een rokerige geur en smaak. Het mooie ervan is dat je de hoeveelheid eenvoudig kunt vergroten of verkleinen naar gelang het aantal mensen waarvoor je kookt. Ook kun je het makkelijk combineren met diverse bijgerechten zoals couscous, Turks brood, freekeh en nog veel meer! En heb je geen rookoven? Je kunt de Köfte ook op de barbecue bereiden!

Ingrediënten

  • köfte:
  • 600 gram
  • lamsgehakt
  • 2 tenen
  • knoflook
  • (geperst)
  • 2
  • rode uien
  • (fijngehakt)
  • 2 tl
  • gedroogde oregano
  • 1 tl
  • sambal oelek
  • 1/2
  • rode peper
  • (zaadjes verwijderd en fijngehakt)
  • 3 el
  • olijfolie
  • yoghurtdip:
  • 100 ml
  • Griekse yoghurt
  • 1 tl
  • harissa
  • 1
  • citroen
  • (geraspte schil)
  • 1/2
  • citroen
  • (sap)
  • 1 teen
  • knoflook
  • geperst
  • 1 tl
  • munt
  • fijngehakt

Benodigdheden

  1. rookoven + bijbehorende houtsnippers
  2. koekenpan
  3. satéprikkers

Instructies

  1. Doe het gehakt in een grote mengkom. Voeg de rode ui, rode peper, knoflook, sambal, oregano en peper en zout toe en kneed alles goed door elkaar.
  2. Verdeel het gehakt in ongeveer 14 ongeveer gelijke delen en kneed deze in een langwerpige, egale vorm rondom de satéprikkers.
  3. Bak de satéprikkers kort rondom bruin in de koekenpan in hete olijfolie (hierdoor blijft het vlees sappig. Vermijd extra vergine olijfolie bij braden op hoge temperaturen).
  4. Verplaats de köftes naar de rookoven en laat ze hierin nog 20 minuten verder garen. Zet wel de afzuigkap maximaal om te voorkomen dat er een rooklucht blijft hangen.
  5. Terwijl de köftes garen heb je tijd om de yoghurtdip te bereiden. Meng hiervoor de Griekse yoghurt met de harissa, de citroenrasp, het citroensap, de knoflook en de munt en breng het op smaak met peper en een eventueel wat zout.
  6. Serveer de köftes met de yoghurtdip (en eventueel de andere bijgerechten).
Naar: Turks Koftes, Uit de rookoven, Millermedia. 
10 mensen willen het maken
1 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, mijn naam is Jerôme. Ik fotografeer en schrijf voor Myfoodblog en onderhoud de website. Ik maak gerechten die geïnspireerd zijn op keukens uit de hele wereld. Van eenvoudig tot meer complex voor speciale gelegenheden. Hierbij houd ik van het mooi opdienen en een goed gecombineerd glas wijn. Heb je vragen over een van mijn berichten, laat gerust een reactie achter!

One response to “Authentieke Turkse Köfte bereid in de rookoven (of BBQ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *