AVG’tje 2.0: Quinoa gehaktballetjes met bloemkoolpuree
- Door Judith Pagrach
- Overig
- voor 2 personen
- Totale benodigde tijd20 minuten
Eten jullie weleens een AVG'tje? Oftewel: aardappelen-groenten-vlees? Ik laat jullie een leuke én gezonde variant hierop zien: gehaktballen en bloemkool, maar dan net iets anders dan je het normaal zou eten. Door de gehaktballetjes te verrijken met een beetje quinoa, krijg je een lekkere structuur, en krijg je veel calcium, magnesium, vitamine B en eiwitten binnen. Deze eiwitten zorgen ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Onderschat ook vooral de bloemkool niet. Met 100 gram gekookte bloemkool heb je al 73% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan vitamine C binnen!
AVG’tje 2.0: Quinoa gehaktballetjes met bloemkoolpuree
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Totale benodigde tijd20 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- Voor de gehaktballetjes
- 30 gram ongekookte quinoa
- 300 gram mager rundergehakt
- 1 tl ketchup*
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 1 kleine ui (gesnipperd)
- 1 takjes koriander (grofgehakt)
- 1 ei
- zwarte peper
- snufje zout
- scheutje olijfolie
- Voor de puree
- 1 bloemkool
- 1 klontje boter (+/- 25 gram)
- 1/4 tl nootmuskaat
- 1 teentje knoflook
- * kies voor een ketchup met zo min mogelijk toegevoegde suiker of vervang het door tomatenpuree met een scheutje azijn.
Benodigdheden
- keukenmachine of staafmixer
- koekenpan
Instructies
- Spoel de quinoa goed af en kook deze in ruim water, totdat de quinoa gaar is. (Kijk op de verpakking hoe lang dat is. Bij mij was dat 11 minuten).
- Wanneer de quinoa gaar is, spoel je het af met koud water en laat je het goed uitlekken.
- Was de bloemkool en snijd de bloemkool in roosjes.
- Kook gedurende 13 minuten.
- Meng het gehakt met de quinoa, ei, zout, peper, koriander, ui, knoflook en ketchup en vorm er 10 gehaktballetjes van.
- Zet een koekenpan op hoog vuur en bak de gehaktballen aan alle kanten bruin. Draai het vuur laag en gaar de gehaktballen nog zo'n 5-7 minuten zodat ze van binnen ook gaar zijn.
- Laat de bloemkool uitlekken en top met de boter, nootmuskaat, peper, zout en knoflook. Pureer met de staafmixer of keukenmachine totdat je een gladde, luchtige puree hebt.
- Serveer de bloemkoolpuree met de gehaktballetjes.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 724 | Calorieën uit vetten 435 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 50g, Waarvan | 76% | |
Verzadigde vetzuren 20g | 99% | |
Transvetzuren 2g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 21g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 3g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Mmm, heerlijk. Ik heb laatst in Leuven voor het eerst bloemkoolpuree gegeten en het was zo ontzettend lekker. En ik vind quino ook heerlijk, dus ben ontzettend benieuwd naar deze combinatie!
Ik vind het zelf wel een geslaagde combi en de bloemkoolpuree is echt een heerlijke en gezonde vervanger voor aardappelpuree :)