Bloemkoolpizza met broccoli
- Door Judith Pagrach
- Overig
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd30 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd2 uur
Heel regelmatig eten we hier thuis bloemkoolpizza's, met een bodem van bloemkool. De Magioni pizza's bijvoorbeeld eet ik graag. Ik maakte al eerder een bloemkoolpizza helemaal zonder bloem, maar deze variant is echt veel lekkerder. De bodem maken we dus met bloemkool, bloem , gist, zout en een beetje water. Het resultaat is een vrij dikke, heerlijke pizza die je heerlijk kunt toppen met wat je maar wil.
Boemkoolpizza zelf maken en toppen
Ik koos voor een simpele topping van broccoli, rode ui en Parmezaanse kaas. Wat me ook heel lekker lijkt is met champignons erbij. Die had ik ook op mijn boodschappenlijstje staan voor op deze pizza, maar waren helaas op. Ook zonder champignons is het een toppizza hoor ;-)! Als extraatje voegde ik een schepje pitaya poeder toe voor een intens roze kleur. Je kunt dit overigens ook doe met bijvoorbeeld bietenpoeder.
Tip: vervang de Parmezaanse kaas door een plantaardige variant en je hebt een 100% veganistische pizza.
Bloemkoolpizza met broccoli
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd30 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd2 uur
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 300 gram bloemkool
- 120 ml lauwwarm water
- 350 gram tarwebloem
- 1 zakje gedroogde gist (à 7 gram)
- 1/2 tl zout
- 1 el olijfolie
- optioneel: 1 el pitayapoeder of bietenpoeder
- 2 el tomatenpuree
- 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
- 1 rode ui
- 300 gram broccoliroosjes
- 50 gram Parmezaanse kaas
Benodigdheden
- deegroller
- kookpan
- blender of staafmixer
Instructies
- Snijd de onderste 4 centimeter van de bloemkool weg. Dit kun je gebruiken in bijvoorbeeld een soep. Snijd nu de bloemkool in kleine roosjes.
- Pureer samen met het water tot een gladde puree.
- Doe de bloem in een grote kom of keukenmachine en maak 2 kuiltjes. Doe in 1 kuiltje het zout en in de andere gist. Als je een kleurtje gebruikt, kun je dat ook nu toevoegen.
- Voeg bloemkoolpuree en olie toe en kneed tot een deeg. Het deeg is een beetje plakkerig, dat is niet erg.
- Maak er een bal van en dek af met een theedoek. Laat een uur op een warme tochtvrije plek rijzen tot het in volume verdubbelt.
- Snijd de broei in kleine roosjes en kook 5 minuten. Spoel daarna af met ijskoud water.
- Verdeel het deeg in tweeën en verwarm de oven voor op 220 C.
- Bestuif je werkblad met bloem of gebruik een siliconen mat. Omdat het deeg vrij plakkerig is, deed ik er daarna een bakpapiertje op om het uit te rollen. Dat werkte heel goed! Rol uit tot een deeg cirkel van circa 4 mm.
- Leg op een bakplaat (bekleed met bakpapier) en bak 5 minuten. Haal uit de oven en top nu je pizza. Herhaal met het andere stuk deeg (je maakt 2 pizza's)
- Begin met de tomatenpuree en smeer deze uit over je pizza. Bestrooi met de kruiden en leg er broccoli roosjes op.
- Snijd de rode ui in dunne ringen en verdeel deze over de pizza. Maak af en Parmezaanse kaas. Bak de pizza nog eens 15 minuten.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 715 | Calorieën uit vetten 101 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 11g, Waarvan | 18% | |
Verzadigde vetzuren 5g | 25% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 4g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen