Bloemkoolpizza met broccoli

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Heel regelmatig eten we hier thuis bloemkoolpizza's, met een bodem van bloemkool. De Magioni pizza's bijvoorbeeld eet ik graag. Ik maakte al eerder een bloemkoolpizza helemaal zonder bloem, maar deze variant is echt veel lekkerder. De bodem maken we dus met bloemkool, bloem , gist, zout en een beetje water. Het resultaat is een vrij dikke, heerlijke pizza die je heerlijk kunt toppen met wat je maar wil.

Boemkoolpizza zelf maken en toppen

Ik koos voor een simpele topping van broccoli, rode ui en Parmezaanse kaas. Wat me ook heel lekker lijkt is met champignons erbij. Die had ik ook op mijn boodschappenlijstje staan voor op deze pizza, maar waren helaas op. Ook zonder champignons is het een toppizza hoor ;-)! Als extraatje voegde ik een schepje pitaya poeder toe voor een intens roze kleur. Je kunt dit overigens ook doe met bijvoorbeeld bietenpoeder.

Tip: vervang de Parmezaanse kaas door een plantaardige variant en je hebt een 100% veganistische pizza.

Bloemkoolpizza met broccoli

Bloemkoolpizza met broccoli

  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 300 gram bloemkool
  • 120 ml lauwwarm water
  • 350 gram tarwebloem
  • 1 zakje gedroogde gist (à 7 gram)
  • 1/2 tl zout
  • 1 el olijfolie
  • optioneel: 1 el pitayapoeder of bietenpoeder
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 rode ui
  • 300 gram broccoliroosjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas

Benodigdheden

  • deegroller
  • kookpan
  • blender of staafmixer

Instructies

  1. Snijd de onderste 4 centimeter van de bloemkool weg. Dit kun je gebruiken in bijvoorbeeld een soep. Snijd nu de bloemkool in kleine roosjes.
  2. Pureer samen met het water tot een gladde puree.
  3. Doe de bloem in een grote kom of keukenmachine en maak 2 kuiltjes. Doe in 1 kuiltje het zout en in de andere gist. Als je een kleurtje gebruikt, kun je dat ook nu toevoegen.
  4. Voeg bloemkoolpuree en olie toe en kneed tot een deeg. Het deeg is een beetje plakkerig, dat is niet erg.
  5. Maak er een bal van en dek af met een theedoek. Laat een uur op een warme tochtvrije plek rijzen tot het in volume verdubbelt.
  6. Snijd de broei in kleine roosjes en kook 5 minuten. Spoel daarna af met ijskoud water.
  7. Verdeel het deeg in tweeën en verwarm de oven voor op 220 C.
  8. Bestuif je werkblad met bloem of gebruik een siliconen mat. Omdat het deeg vrij plakkerig is, deed ik er daarna een bakpapiertje op om het uit te rollen. Dat werkte heel goed! Rol uit tot een deeg cirkel van circa 4 mm.
  9. Leg op een bakplaat (bekleed met bakpapier) en bak 5 minuten. Haal uit de oven en top nu je pizza. Herhaal met het andere stuk deeg (je maakt 2 pizza's)
  10. Begin met de tomatenpuree en smeer deze uit over je pizza. Bestrooi met de kruiden en leg er broccoli roosjes op.
  11. Snijd de rode ui in dunne ringen en verdeel deze over de pizza. Maak af en Parmezaanse kaas. Bak de pizza nog eens 15 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *