Bospaddenstoelen ragout met zilvervliesuitjes

  • voor 8 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Daar zijn we weer! Na een lange tijd wordt het weer eens tijd om een blogje te schrijven voor jullie. Een paar weken geleden kwam Judith met het bericht om met de gastbloggers een kerstdiner met zijn allen te gaan maken. Hier hadden wij wel oren naar en zijn met zijn alle gaan brainstormen over wat wij zouden gaan maken.

Nu koos ik ervoor om het voorgerecht te gaan maken en had daar al een leuk idee voor. Het is uiteindelijk een bospaddenstoelen ragout geworden met gekarameliseerde zilvervliesuitjes en geroosterde cashewnootjes.

Hierbij krijgen jullie mijn recept  om het thuis ook eens lekker te maken.

Bospaddenstoelen ragout met zilvervliesuitjes

Bospaddenstoelen ragout met zilvervliesuitjes

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 8 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 250 gram roomboter
  • 200 gram bloem
  • 500 ml heet water of groentebouillon
  • 800 gram bospaddenstoelen mix
  • 2 tenen knoflook (fijngesneden)
  • 1 flesje kookroom
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden
  • 1 potje zilvervliesuitjes (zoet zuur)
  • 150 gram cashewnootjes
  • 1 pakje bladerdeeg
  • zout en peper
  • 1 bosuitje (fijne ringetjes gesneden)

Benodigdheden

  • koekenpan
  • bakplaat met bakpapier

Instructies

  1. Laat je zilvervlies uitjes uitlekken, maar hou een klein beetje van je vocht over. Zet een pan op het vuur en voeg doe er de zilvervlies uitjes in en het kleine beetje vocht. Laat de uitjes goed heet worden en voeg dan twee eetlepels suiker toe en laat de uitjes mooi goud bruin kleuren. Haal ze van het vuur en doe ze in een bakje. Maak gelijk met warm water je pan schoon anders krijg je de karamel er op een later tijdstip slechter uit.
  2. Zet een kleine bakpan op het vuur en laat de pan goed heet worden. Voeg een heel klein beetje olie toe en voeg de cashewnootjes toe rooster ze mooi licht bruin en voeg dan beetje zout toe. Leg de nootjes in een keuken doek en laat ze afkoelen zo worden ze lekker krokant.
  3. Laat de bladerdeeg ontdooien . Voor verwarm de oven op 160 graden. Vouw de hoekjes van je bladerdeeg naar binnen toe zodat ze elkaar aan raken  en prik een paar keer met een vork in het bladerdeeg ( dit is zodat het bladerdeeg niet te hoog gaat rijzen in de oven). Leg de bladerdeeg op bak papier op een oven plateau en schuif het in de oven. Zet de oven op 180 graden en bak het bladerdeeg voor zo een 20 minuten.
  4. Voor de  ragout hebben we nodig 150 gram roomboter en 200 gram bloem. Smelt de boter in de pan en doe er de knoflook en de kruiden bij ( zet de kruiden een beetje aan geeft meer smaak vrij aan je ragout). Wanneer de kruiden zijn aan gezet (let op de boter moet niet bruin zijn) dan voeg je de bloem toe. Gaar op een zacht vuur je roux onder voortdurend roeren gaar. Wanneer je roux gaar is (kun je zien als die een bal heeft gevormd en door je pan als het waren heen glijd) voeg je het hete water of bouillon toe. Doe dat in fases als je alles er in 1 keer indoet krijg je klonten als je telkens een beetje doet krijg je een mooie gladde ragout zonder klontjes. Voeg ook ongeveer 150 ml kookroom toe aan je ragout dit geeft er een lekker romige smaak aan. Blijf dit herhalen tot je de juiste dikte hebt gekregen die jij lekker vindt voor je ragout.(mag best een dikke stevige ragout zijn.)
  5. De paddenstoelen snij je in grove stukken. Zet een bakpan op het vuur en voeg daar de overgebleven roomboter aan toen. Wanneer de boter begint te bruisen voeg dan de paddenstoelen toe. Je mag de paddenstoelen lekker bakken zodat ze mooi beginnen te kleuren voeg dan zout en peper toe.
  6. Wanneer de paddenstoelen  klaar zijn doe je ze heet bij je ragout. Doe een heel klein beetje water in je bakpan en  week de bak resten los in je pan en voeg die ook aan je ragout dit geeft extra smaak. Zorg dat je ragout op een zacht vuur lekker heet blijft.
  7. Zodra bladerdeeg klaar is  snij je die doormidden  en leg je die op bord. Schep er een paar flinke scheppen ragout op  en leg het dekseltje erboven op. Strooi een paar cashewnootjes, zilvervliesuitjes, en bosui over het gerecht en eet smakelijk.
Ik zou wel rekening houden met hoeveel gangen je maakt dit gerecht is een echte vuller. Voor de andere gerechten die we die avond gemaakt hebben hou vooral Myfoodblog in de gaten ! Ik hoop dat jullie er net zulke geweldige Feestdagen van gaan maken als ik. Fijne feestdagen en tot volgend jaar! Groetjes, Devon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *