Gegrilde zalm in een Aziatisch jasje

  • voor 5 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Gegrilde zalm in een Aziatisch jasje

De eerste keer dat ik dit recept uitprobeerde, was ik op slag verliefd. Zo ook iedereen voor wie ik het eens heb gemaakt. Hij is perfect als voor- of tussengerecht met de feestdagen omdat je hem vooraf in de koelkast kan laten marineren en hij daarna nog maar tien minuten de oven in hoeft en klaar is je feestmaal (letterlijk en figuurlijk hier). Oftewel, weinig werk en toch een pareltje voor het diner.

Ingrediënten

  • 1 zalmmoot per persoon
  • 100 ml sojasaus per zalmmoot
  • scheut ketjap
  • 1 stengel citroengras per zalmmoot
  • honing
  • ½ citroen per zalmmoot
  • 1 teentje knoflook per zalmmoot
  • ¼ rood pepertje per zalmmoot
  • peterselie en/of koriander (maar net wat je zelf lekker vindt)
  • limoenen om los als partjes te serveren
  • zout en peper

Benodigdheden

  • ovenschaal

Instructies

  1. Maak de marinade aan door de sojasaus, ketjap, honing, citroensap, knoflook en zout en peper te mengen.
  2. Leg de zalmmoten in een ovenschaal, breek de citroengras stengels en leg deze er bij, giet hier nu de marinade overheen. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet ongeveer 1 à 2 uur in de koelkast.
  3. Verwarm de oven alvast en gebruik de combinatiefunctie grill/hetelucht op 220 graden. Zet zodra de oven verhit is, de zalm zo hoog mogelijk (dichtbij de girll), en laat 8 à 10 minuten garen. Intussen snijd je de peterselie en/of koriander en rood pepertje fijn. Haal de zalm uit de oven, strooi het rode pepertje en peterselie en/of koriander  er overheen en ¼ partje limoen er naast. Bon appetit!
P.S. Op een doordeweekse dag maak ik deze ook wel eens als maaltijd met een groene salade er bij (veldsla, komkommer, avocado en cherrytomaat) of bijvoorbeeld met noedels en sperziebonen (verhit de noedels dan met wat extra sojasaus en kruiden).
2 mensen willen het maken
1 mensen hebben dit recept gemaakt

‘There is no sincerer love than the love of food’ beschrijft eigenlijk in een zin mijn verhouding met lekker eten. Waar voor sommigen eten als ‘nodig’ wordt gezien of puur als voeding gaat het voor mij verder. Eten is genieten en sensatie voor de zintuigen. Het eindeloos uitproberen met alle mogelijke combinaties en dat vind ik fascinerend. Hoe het toevoegen van een kruid of ingrediënt iets zo volledig kan veranderen en je smaakpapillen kan triggeren, ik zou de hele dag kunnen experimenteren met eten!Omdat ik volbloed Libanese ben en ook opgegroeid ben met de Libanese keuken ligt mijn voorkeur toch stiekem bij die keuken. De liefde voor eten die in die cultuur heerst vind ik fascinerend, de dagen staan in het teken van eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *