Broccoli kroketten
- Door Judith Pagrach
- Overig
- voor 16 stuks personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
In mijn geheugen is september vaak een heerlijke, nazomerse maand waarin het vaak beter weer is dan in de 'echte' zomermaanden. Nu lijkt het echter niet veel soeps. Aankomend weekend vieren we onze verjaardagen en waar we eerst speelden met de gedachten om de kamado eens aan te steken, gaan we nu voor een 'weather proof' alternatief ;-).
Over verjaardagen gesproken, ik ben vandaag écht jarig. 31 kaarsjes mag ik uitblazen. Waar ik vroeger weken van tevoren uitkeek naar die dag, is het nu ik wat ouder ben een dag waar ik wat gemengde gevoelens over heb. Vooral van tevoren dan. Want als het dan zover is, vind ik het stiekem wel leuk. Alleen, de tijd gaat zo snel. Mijn jaren als een twintiger lijken voorbij te zijn gevlogen. Reden des te meer om te genieten en bewuste keuzes te maken. Op mijn Instagram lees je meer over tot welke beslissing dat heeft geleid.
Een van de dingen waar ik energie van krijg is het maken van lekkere recepten, het stylen van de foto en vooral ook jullie leuke reacties. Of het nu van een collega is die me vertelt dat 1 van mijn recepten nu tot zijn standaard repertoire behoort. Een vriendin die me een foto stuurt van een van mijn recepten die op haar tafel staat of juist een compleet onbekende die ik op zijn respectabele leeftijd heb geïnspireerd om weer voor zichzelf te koken. Dát geeft echt een kick!
Dus vandaag, op mijn verjaardag, weer een lekker recept voor jullie waarmee ik je hopelijk inspireer. Broccoli kroketjes. Gemaakt met broccoli en op smaak gebracht met Parmezaanse kaas, peterselie en ui. Doordat je ze in de oven bakt, zijn ze uiteraard veel gezonder dan de gefrituurde vrienden. Bovendien zijn deze ook geschikt voor vegetariërs en bevatten ze natuurlijk de nodige vitamines. Het nog wat gezonder maken? Ga dan voor broodkruim van volkoren brood in plaats van paneermeel. Deze kroketjes eet je als bijgerecht (in plaats van aardappelkroketten bijvoorbeeld) of als borrelhapje met ketchup of chilisaus.
En, ga jij iets maken van mijn blog? Laat het weten, want zoals je kunt lezen, daar word ik heel blij van :-)!
Broccoli kroketten
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 16 stuks personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 medium broccoli
- 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 30 gram panko
- 30 gram paneermeel
- 10 gram platte peterselie (fijngesneden)
- 1 gele ui (fijn gesnipperd)
- 2 eieren
- snuf zwarte peper
Benodigdheden
- hakmolen
- bakplaat bekleed met bakpapier
- kookpan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 C.
- Snijd de stronk van de broccoli. Hier kun je bijvoorbeeld soep van maken.
- Breng de kookpan met water aan de kook en kook de broccoli 2 minuten. Spoel af met ijskoud water.
- Snijd de broccoli in grove stukken en pureer vervolgens in de hakmolen. Dit zul je waarschijnlijk in circa 4 etappes moeten doen, omdat het anders niet goed werkt.
- Klop de 2 eieren los. Meng met de broccol, paneermeel, panko, kaas, ui en wat zwarte peper.
- Verdeel het 'deeg' in circa 16 stukjes en rol er met je handen kroketten van. Druk ze daarbij goed aan zodat ze niet uit elkaar vallen.
- Leg ze op de bakplaat en bak in circa 18 minuten gaar.
- Serveer met ketchup of chilisaus!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 47 | Calorieën uit vetten 17 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 2g, Waarvan | 3% | |
Verzadigde vetzuren 1g | 5% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Mmm :p
Wat een leuk recept! Ze zien er erg lekker uit!
Dankjewel Daniëlle :-)!
Zouden deze met de bieten wafels en bietencranberry compote lekker zijn als voorgerecht?
Ja, dat kan zeker! Je kunt ze dan eventueel ook wat verder aankleden met bijvoorbeeld een klein beetje ricotta of mascarpone en een handje rucola. Eventueel gegarneerd met viseitjes of gerookte zalm als je vis eet.
De kroketjes bleken een tophit als bijgerecht bij onze gevulde kalkoen met kerst. Ik heb er balletjes van gemaakt in plaats van kroketjes. Ging helemaal prima. Heb de broccoli met een sterke staafmixer gepureerd, ging ook in 1x goed. Dank je! Ik ga dit recept vaker inzetten.
Wat goed! Ze waren hier 2 jaar geleden met kerst ook een grote hit, samen met kalkoen en bietenwafels :-).