Buddha bowl met zoete aardappel, kip en rijst

  • Voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Buddha bowl met zoete aardappel, kip en rijst

Ik heb even opgezocht waarom een buddha bowl een buddha bowl heet en ik heb een hele plausibele verklaring gevonden: de kom zit zo vol dat het doet denken een aan dikke buddha buik. True story, aldus Urban Dictionary. Ik heb ook een andere theorie gevonden, namelijk dat dit al door boeddhistische monniken werd gegeten en een soort 'dankbaarheids kom' is. Welke theorie je ook wilt geloven, een buddha bowl was één van dé hypes van 2016 (en misschien ook wel 2017) en is een kom met daarin van alles, maar vooral groenten en bijvoorbeeld vlees. Over het algemeen is het heel gezond en zo ook deze variant. De basis is zilvervliesrijst wat zorgt voor langzame koolhydraten, wat spinazie vol ijzer en vitamine C, kip voor eiwit, avocado en pinda's voor gezonde vetten (neem wel een goede pindakaas met 100% pinda's!) en laten we vooral de zoete aardappel en kurkuma niet vergeten. Je kunt dus eindeloos veel variaties maken! Neem als basis eens soba noodles, zwarte rijst of linzen bijvoorbeeld en ook de groenten kun je eindeloos variëren. Misschien is het een hype, maar ik denk dat de buddha bowl here to stay is!

Ingrediënten

  • 175 gram
  • zilvervliesrijst
  • 2 zoete
  • aardappels
  • 100 gram
  • spinazie
  • 1
  • avocado
  • (in dunne plakjes gesneden)
  • 1
  • kipfilet
  • marinade:
  • 4 el
  • yoghurt
  • 1 el
  • kurkuma
  • 1/4 tl
  • komijnzaad
  • 1 teentje
  • knoflook
  • dressing:
  • 3 el
  • pindakaas
  • 2 el
  • olijfolie
  • 1 el
  • sojasaus
  • 1 tl
  • sesamolie
  • 1/4 tl
  • vissaus
  • sap van 1
  • limoen

Benodigdheden

  • koekenpan
  • kookpan
  • bakplaat

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
  3. Leg ze op de bakplaat en giet er een scheutje olie overheen.
  4. Bak gedurende 20 minuten.
  5. Meng de kurkuma met de yoghurt, komijn en knoflook en marineer hier de kip in. Leg in een afgedekte schaal en laat minstens 15 minuten in de koelkast intrekken.
  6. Kook intussen de rijst volgens de instructies op de verpakking gaar.
  7. Maak de dressing door de pindakaas, sesamolie, vissaus, limoensap en olie te mengen. Is de saus te dik voor je? Voeg dan een beetje water toe.
  8. Zet de koekenpan op hoog vuur en giet olie in de pan. Bak de kip aan beide kanten gaar.
  9. Verdeel de rijst over 2 kommen. Verdeel de zoete aardappel over de rijst, evenals de spinazie en de avocado. Snijd de kip in reepjes en leg bovenop. Maak af met de dressing.
Naar een recept van The Petite Cook
6 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

2 responses to “Buddha bowl met zoete aardappel, kip en rijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *