Wat is kurkuma en hoe gebruik je het?

My Food Blog
Wat is kurkuma en hoe gebruik je het?

De komende tijd neem ik jullie mee in de wereld van kruiden en specerijen. Ik ben dol op kruiden en dat is dan ook echt een kenmerk van mijn gerechten: ik kook het liefste met veel verschillende kruiden en specerijen om mijn gerechten maximale smaak mee te geven. Ik krijg regelmatig vragen over welke kruiden je waarvoor gebruikt en hoe je nou weet welke kruiden bij welk gerecht passen. Dat ga ik de komende tijd proberen duidelijk te maken. We beginnen met kurkuma, wat ineens superhip lijkt te zijn. Niet alleen in eten, maar je ziet het ook steeds meer voorbij komen in bijvoorbeeld beauty producten.

Kurkuma is ook wel bekend als geelwortel, koenjit of turmeric.

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een plant die qua uiterlijk lijkt op gember. Dat is niet gek, want ze zijn familie. Deze kurkuma plant wordt gebruikt om het kurkuma poeder te maken. Kurkuma komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië.

Hoe ziet kurkuma eruit?

Kurkuma poeder is geel van kleur. Pas daarom ook goed op als je het gebruikt, het kan namelijk flinke vlekken achterlaten. Dit geldt voor je kleding, maar ook voor de keukengerei, snijplanken en pannen. Door de diep okergele kleur, wordt het niet alleen gebruikt voor smaak, maar ook om kleur toe te voegen aan gerechten.

Hoe smaakt kurkuma?

Kurkuma is aromatisch en heeft een kruidige, licht bittere smaak.

Hoe gebruik je kurkuma?

Kurkuma is een van de hoofdbestanddelen van kerriepoeder en zorgt voor de mooie gele kleur van de kerrie. Dit gele poeder is populair in Zuid-Oost Azië en het Midden-Oosten. Zo wordt kurkuma in de Indiase keuken veel gebruikt, maar bijvoorbeeld ook in de Perzische keuken. Meestal is het het makkelijkste en het beste om kurkuma poeder te gebruiken. Neem echter wel kurkuma poeder van goede kwaliteit. In bijvoorbeeld kurkuma ‘thee’ gebruik je juist de hele kurkuma wortel. Af en toe wordt het vanwege de gele kleur die het geeft, gebruikt als nep-saffraan. Je proeft dit echter meteen, want de 2 smaken compleet verschillend. E100 is het E-nummer waaronder kurkuma ook bekend is als het wordt toegevoegd aan producten als kleurstof. Dit E-nummer is niet schadelijk. Test met kurkuma in bijvoorbeeld Indiase gerechten, Indonesische gerechten of Perzische gerechten. Je kunt het goed gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld kip, rundvlees of tofu en in combinatie met andere kruiden. Denk daarbij aan gember, koriander of paprikapoeder.

Meestal gebruik je kurkuma in hartige gerechten. Soms echter ook in zoete gerechten, zoals sfouf. Kurkuma wordt al eeuwenlang geneeskundige krachten toegekend. Al in de oude Indiase Ayurvedische voedingsleer wordt kurkuma genoemd als desinfectant, middel tegen verkoudheid en middel tegen keelpijn. Meer recent zijn daar allerlei andere claims bijgekomen. Zo zou het bijvoorbeeld Alzheimer’s kunnen remmen. Daarnaast wordt de specerij genoemd als middel om cholesterol te verlagen en die goed is voor het hart. Ook in beauty producten wordt kurkuma gebruikt. Zo is kurkuma het hoofdbestanddeel in de traditionele Indonesische scrub Mandi Lulur die je huid zou doen stralen en kun je het gebruiken in een gezichtsmasker tegen acne.

Recepten met kurkuma

Biryani
Dahl (linzen curry)
Rendang
Pittige Vietnamese tofu
Mango chutney
Kip tikka
Kikkererwtencurry
Kip tandoori
Perzische kip kebab
Kurkuma thee
Kurkuma latte
Golden milk
Caribische pasteitjes
Kerriepoeder
Sfouf
Kurkuma ananas smoothie

Maskers & scrubs met kurkuma

Kurkuma masker
Fruitenzym masker
Kurkuma kokosmasker
Kurkuma scrub

Photo credits: Turmeric – Steven Jackson via Flickr

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

3 reacties op “Wat is kurkuma en hoe gebruik je het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *