Feestelijke chocolade cupcakes

  • voor 12 personen
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Na de verjaardags-high tea, had ik mezelf voorgenomen om voor het volgende feestje niet in de keuken te gaan staan. Maar ja, hoe dichterbij het feest daadwerkelijk komt, hoe vaker ik denk dat ik, als foodblogger, toch niet niets zelf kan maken. Ok, ok, iets kleins en makkelijks dan. Chocolade mini-cupcakes werden het. Op die manier kon ik ook mooi de boter opmaken die er nog lag van vorige week. Bovendien zien ze er erg feestelijk uit!

Je kunt hier weer eindeloos mee variëren. Probeer ze ook eens met witte chocoladestukjes en frambozen bijvoorbeeld. Of als gewone vanille cupcakes.

Feestelijke chocolade cupcakes

Feestelijke chocolade cupcakes

  • Totale benodigde tijd45 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 110 gram zelfrijzend bakmeel
  • 110 gram roomboter in blokjes gesneden en op kamertemperatuur
  • 125 gram kristalsuiker
  • 75 gram cacao
  • 1/2 vanillestokje
  • 100 gram pure chocolade
  • 2 eieren (losgeklopt)
  • 50 ml melk
  • Voor de botercrème:
  • 140 gram boter in blokjes gesneden en op kamertemperatuur
  • 200 gram poedersuiker
  • 25 ml melk
  • 1/2 vanillestokje
  • Ter garnering:
  • 24 Maltersers (chocoladeballetjes)

Benodigdheden

  1. (mini-)cupcakevormpjes
  2. bakblik
  3. spuitzak

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 C
  2. Om de cupcakes te maken klop je eerst de zachte boter op met de suiker totdat het een zacht, licht en romig geheel wordt. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de binnenkant eruit met een klein scherp mesje. Voeg dit toe aan het mengsel, samen met de losgeklopte eieren. Voeg nu de bloem en de cacao toe en roer het goed. De melk die je nu toevoegt zorgt ervoor dat het meer een beslag wordt, iets dunner dus. Tot slot breek je de chocolade in kleine stukjes en schep je deze stukjes door het mengsel.
  3. Vul je cupcakevormpjes voor de helft, zet ze op een bakplaat en bak 10 tot 15 minuten. Check met een satéprikker of ze gaar zijn door erin te prikken. Als de prikker er (vrijwel) schoon uitkomt, zijn ze gaar.
  4. De botercrème maak je door de boter weer op te kloppen zoals je dat voor de cupcakes hebt gedaan. Voeg de suiker beetje bij beetje toe en maak het iets zachter door de melk toe te voegen. Tot slot schraap je het halve vanillestokje leeg en roer je dit door de crème heen.
  5. Als je cupcakes gaar zijn, haal je ze uit de oven en zet je ze op een draadrek om af te koelen, anders worden ze aan de onderkant zompig door de condens. Zorg ervoor dat ze goed zijn afgekoeld voor de begint met het aanbrengen van glazuur, anders smelt het glazuur!
  6. Schep de crème in een spuitzak door de bovenkant van de spuitzak een stuk naar onderen te rollen (deze vouw je al het ware dubbel). Zo krijg je zonder knoeien alles in een keer in de spuitzak. Gebruik een spuitmond met een grote ster om de crème mee aan te brengen op de cakejes en breng als versiering op iedere cupcake een Malteser aan.

Een reactie op “Feestelijke chocolade cupcakes

  • Lieke

    Toen ze net uit de oven kwamen, waren ze heerlijk. Echt goede chocolade smaak. Maar een dag later gortdroog! Het beslag was ook super compact, bijna deeg. Dus dit recept klopt niet echt volgens mij.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *