Italian cuisine: citroencake met ricotta

  • voor 10 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Al heel lang wilde ik een lekkere citroencake maken. Zo'n lekker frisse, luchtige en zachte cake. Met deze citroencake is dat vrij aardig gelukt! Voor het recept gebruik je geen boter en melk, maar ricotta. Zo krijg je een heerlijk volle smaak, zonder dat de cake zwaar wordt.

Italian cuisine: citroencake met ricotta

Italian cuisine: citroencake met ricotta

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Aanpassen porties:

voor 10 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 240 gram ricotta
  • 240 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • 1 citroen
  • 1 tl vanille extract
  • 1 el zonnebloemolie
  • snufje zout

Benodigdheden

  1. ingevet vierkant of rond bakblik (24 cm)
  2. keukenmachine (optioneel)

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Klop met de keukenmachine of met de hand de eieren en suiker tot een romig, schuimend geheel. Meng de olie er doorheen.
  3. Rasp de citroenschil en meng dit met de ricotta.
  4. Klop het ricottamengsel door het eiermengsel en voeg het vanille extract toe. Knijp de citroen uit en meng dit beetje bij beetje door het beslag heen.
  5. Meng tot slot het zelfrijzend bakmeel en zout door het beslag heen.
  6. Stort het beslag in je bakblik en bak 30-35 minuten (voor een tulband of hoge bakvorm 50 minuten).
Serveer met een beetje poedersuiker! Naar: Food 52, lemon ricotta cake

2 reacties op “Italian cuisine: citroencake met ricotta

  • Miriam

    Hee Judith,
    Ik heb vandaag je citroencake gemaakt. Precies de ingredienten afgewogen en toegevoegd. Cake is niet gerezen en was niet gaar. Wel echt lang genoeg in oven gelaten. Ik denk zelf dat het komt door teveel citroensap ik ben eerlijk..had van 2 kleine citroenen sap gebruikt. Mijn zonen vonden het jammer haha. Hadden er juist zo’n zin is. Dit is de challenge van deze week. Hij is zeker weten lekker.
    Groetjes, Miriam

    Beantwoorden
    • Esmee Vonk

      Wat leuk dat je aan de slag bent gegaan met dit heerlijke recept. Jammer, dat de cake niet goed gerezen is. Waarschijnlijk was de cake inderdaad iets te nat door de extra toegevoegde citroensap.

      Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *