Italian cuisine: citroencake met ricotta

  • voor 10 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Al heel lang wilde ik een lekkere citroencake maken. Zo'n lekker frisse, luchtige en zachte cake. Met deze citroencake is dat vrij aardig gelukt! Voor het recept gebruik je geen boter en melk, maar ricotta. Zo krijg je een heerlijk volle smaak, zonder dat de cake zwaar wordt.

Italian cuisine: citroencake met ricotta

Italian cuisine: citroencake met ricotta

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 10 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 240 gram ricotta
  • 240 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • 1 citroen
  • 1 tl vanille extract
  • 1 el zonnebloemolie
  • snufje zout

Benodigdheden

  1. ingevet vierkant of rond bakblik (24 cm)
  2. keukenmachine (optioneel)

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Klop met de keukenmachine of met de hand de eieren en suiker tot een romig, schuimend geheel. Meng de olie er doorheen.
  3. Rasp de citroenschil en meng dit met de ricotta.
  4. Klop het ricottamengsel door het eiermengsel en voeg het vanille extract toe. Knijp de citroen uit en meng dit beetje bij beetje door het beslag heen.
  5. Meng tot slot het zelfrijzend bakmeel en zout door het beslag heen.
  6. Stort het beslag in je bakblik en bak 30-35 minuten (voor een tulband of hoge bakvorm 50 minuten).
Serveer met een beetje poedersuiker! Naar: Food 52, lemon ricotta cake

6 reacties op “Italian cuisine: citroencake met ricotta

  • Miriam

    Hee Judith,
    Ik heb vandaag je citroencake gemaakt. Precies de ingredienten afgewogen en toegevoegd. Cake is niet gerezen en was niet gaar. Wel echt lang genoeg in oven gelaten. Ik denk zelf dat het komt door teveel citroensap ik ben eerlijk..had van 2 kleine citroenen sap gebruikt. Mijn zonen vonden het jammer haha. Hadden er juist zo’n zin is. Dit is de challenge van deze week. Hij is zeker weten lekker.
    Groetjes, Miriam

    Beantwoorden
    • Esmee Vonk

      Wat leuk dat je aan de slag bent gegaan met dit heerlijke recept. Jammer, dat de cake niet goed gerezen is. Waarschijnlijk was de cake inderdaad iets te nat door de extra toegevoegde citroensap.

      Beantwoorden
  • Charlotte

    Hallo Judith,

    Vandaag heb ik jouw citroencake gemaakt.
    Helaas is het een mislukking geworden. Hij is maar twee cm. hoog en niet gaar. Hij heeft zeker lang genoeg in de oven gezeten, maar jammer genoeg niet te eten.
    Heb je een verklaring/oplossing voor dit probleem?
    Wat kan ik fout gedaan hebben?

    Groetjes Charlotte

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Wat vervelend om te horen!
      Heb je een heteluchtoven gebruikt of een andere oven? Indien een heteluchtoven, moet de temperatuur wellicht enkele graden omhoog. Heb je daarnaast de eieren goed van tevoren opgeklopt (met een hand- of standmixer)?

      Beantwoorden
  • Charlotte

    Al twee maal heb ik een reactie geschreven.
    Twee keer is die eerst geplaatst en kort daarna weer verdwenen.
    De cake was volkomen mislukt, beter kan ik het niet maken.

    Waarom wordt mijn reactie niet geplaatst?

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hallo Charlotte, ik moet handmatig alle comments goedkeuren ivm spam-comments. Omdat ik een begrafenis in het buitenland had en daarna vakantie heeft dit langer geduurd. Ik werk in mijn eentje, dus soms duurt het dan wat langer ;-).

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *