Recepten van oma: nanie’s custard (pudding uit de oven)
- Door Judith Pagrach
- Caribisch
- voor 12 personen
- Kooktijd45 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
Het eten van mijn oma kenmerkt zich vooral door veel kruiden. Niet gek, als je bedenkt dat ze opgegroeid is in Guyana (de Cariben dus). Met gemak stopt ze zo een (hete!) peper in haar mond en eet ze dit als snack. Als je haar keuken binnenloopt, dan ruik je meteen de kruiden en specerijen. Zoals je kon lezen, mijn Caribisch-Indiase oma doet niet aan precisie en afmeten en dat betekent dat geen twee keer eten daar hetzelfde zijn. Deze custard is daar een legendarisch voorbeeld van. Hij kan heel lekker zijn, als een crème brûlee. Maar als ze uitschiet met de eieren, kan het ook nogal massief zijn. Bij custard denken de meeste mensen trouwens aan een soort van vla. In het geval van de Guyanese custard wordt deze gebakken in de oven, als een crème brûlee dus. Alhoewel de meeste Guyanezen hem niet au-bain marie (in een waterbad) bakken, maar direct in de oven.
Naast de Guyanese custard maakt 'nanie', zoals Indiërs de moeder van hun moeder noemen, heerlijke roti's en bara. Mijn favorieten zijn dal puhri (een met spliterwten gevuld platbrood) en bara (een soort hartige oliebol). Wanneer wij er zijn, maakt ze dit uiteraard veelvuldig en mijn broertje en ik hebben al vaak bara-eet wedstrijden en roti-eet wedstrijden gehouden. Tot groot plezier van oma natuurlijk!
Recepten van oma: nanie’s custard (pudding uit de oven)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Kooktijd45 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
voor 12 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 500 ml koffiemelk
- 400 ml halfvolle melk
- 4 eieren
- 65 gram kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract (of vanille-aroma)
- 1/4 tl (vers geraspte) nootmuskaat
Benodigdheden
- 1 grote ovenschaal of 8-12 kleine ovenschaaltjes voor individuele puddinkjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Doe de koffiemelk en halfvolle melk samen in een pan en verwarm zonder het aan de kook te brengen.
- Klop de eieren en suiker luchtig tot alle suiker is opgelost. Roer de melk er goed door en voeg er nootmuskaat en vanille extract (of aroma) aan toe.
- Giet het mengsel in een ondiepe vuurvaste schaal en bak het ongeveer 45 minuten, of totdat het gestold is. Wil je een fijnere structuur hebben , dan kun je de schaal in een grotere schaal gevuld met kokend water in de oven zetten. Guyanezen doen dit doorgaans niet!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 90 | Calorieën uit vetten 35 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 4g, Waarvan | 6% | |
Verzadigde vetzuren 2g | 10% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Wat leuk dat je een familie recept met ons deelt. Het klinkt super lekker!
Dankjewel Kim :-). We hebben ervan gesmuld :-D.
Lijkt heel makkelijk!
Zodra ik een gasbrander heb zal ik het uitproberen.
En leuk dat je een foto van je oma deelt!
Het leuke is, dat je voor dit recept geen gasbrander nodig hebt :-).