Recepten van oma: nanie’s custard (pudding uit de oven)

 • voor 12 personen
 • Kooktijd45 minuten
 • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Het eten van mijn oma kenmerkt zich vooral door veel kruiden. Niet gek, als je bedenkt dat ze opgegroeid is in Guyana (de Cariben dus). Met gemak stopt ze zo een (hete!) peper in haar mond en eet ze dit als snack. Als je haar keuken binnenloopt, dan ruik je meteen de kruiden en specerijen. Zoals je kon lezen, mijn Caribisch-Indiase oma doet niet aan precisie en afmeten en dat betekent dat geen twee keer eten daar hetzelfde zijn. Deze custard is daar een legendarisch voorbeeld van. Hij kan heel lekker zijn, als een crème brûlee. Maar als ze uitschiet met de eieren, kan het ook nogal massief zijn. Bij custard denken de meeste mensen trouwens aan een soort van vla. In het geval van de Guyanese custard wordt deze gebakken in de oven, als een crème brûlee dus. Alhoewel de meeste Guyanezen hem niet au-bain marie (in een waterbad) bakken, maar direct in de oven.

Naast de Guyanese custard maakt 'nanie', zoals Indiërs de moeder van hun moeder noemen, heerlijke roti's en bara. Mijn favorieten zijn dal puhri (een met spliterwten gevuld platbrood) en bara (een soort hartige oliebol). Wanneer wij er zijn, maakt ze dit uiteraard veelvuldig en mijn broertje en ik hebben al vaak bara-eet wedstrijden en roti-eet wedstrijden gehouden. Tot groot plezier van oma natuurlijk!

Recepten van oma: nanie’s custard (pudding uit de oven)

Recepten van oma: nanie’s custard (pudding uit de oven)

 • Kooktijd45 minuten
 • Totale benodigde tijd1 uur
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • 500 ml koffiemelk
 • 400 ml halfvolle melk
 • 4 eieren
 • 65 gram kristalsuiker
 • 1 tl vanille-extract (of vanille-aroma)
 • 1/4 tl (vers geraspte) nootmuskaat

Benodigdheden

 1. 1 grote ovenschaal of 8-12 kleine ovenschaaltjes voor individuele puddinkjes

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 180 C.
 2. Doe de koffiemelk en halfvolle melk samen in een pan en verwarm zonder het aan de kook te brengen.
 3. Klop de eieren en suiker luchtig tot alle suiker is opgelost. Roer de melk er goed door en voeg er nootmuskaat en vanille extract (of aroma) aan toe.
 4. Giet het mengsel in een ondiepe vuurvaste schaal en bak het ongeveer 45 minuten, of totdat het gestold is. Wil je een fijnere structuur hebben , dan kun je de schaal in een grotere schaal gevuld met kokend water in de oven zetten. Guyanezen doen dit doorgaans niet!
nanie2_ 'Nanie' en ik, 2014 Heeft jouw oma ook een geweldig recept wat je wilt delen? Stuur je recept naar judith@myfoodblog.nl

4 reacties op “Recepten van oma: nanie’s custard (pudding uit de oven)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *