Recepten van oma: nanie’s custard (pudding uit de oven)

  • voor 8-12 personen
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Recepten van oma: nanie’s custard (pudding uit de oven)

Het eten van mijn oma kenmerkt zich vooral door veel kruiden. Niet gek, als je bedenkt dat ze opgegroeid is in Guyana (de Cariben dus). Met gemak stopt ze zo een (hete!) peper in haar mond en eet ze dit als snack. Als je haar keuken binnenloopt, dan ruik je meteen de kruiden en specerijen. Zoals je kon lezen, mijn Caribisch-Indiase oma doet niet aan precisie en afmeten en dat betekent dat geen twee keer eten daar hetzelfde zijn. Deze custard is daar een legendarisch voorbeeld van. Hij kan heel lekker zijn, als een crème brûlee. Maar als ze uitschiet met de eieren, kan het ook nogal massief zijn. Bij custard denken de meeste mensen trouwens aan een soort van vla. In het geval van de Guyanese custard wordt deze gebakken in de oven, als een crème brûlee dus. Alhoewel de meeste Guyanezen hem niet au-bain marie (in een waterbad) bakken, maar direct in de oven. Naast de Guyanese custard maakt 'nanie', zoals Indiërs de moeder van hun moeder noemen, heerlijke roti's en bara. Mijn favorieten zijn dal puhri (een met spliterwten gevuld platbrood) en bara (een soort hartige oliebol). Wanneer wij er zijn, maakt ze dit uiteraard veelvuldig en mijn broertje en ik hebben al vaak bara-eet wedstrijden en roti-eet wedstrijden gehouden. Tot groot plezier van oma natuurlijk!

Ingrediënten

  • 500 ml
  • koffiemelk
  • 400 ml
  • halfvolle melk
  • 4
  • eieren
  • 65 gram
  • kristalsuiker
  • 1 tl
  • vanille-extract
  • (of vanille-aroma)
  • 1/4 tl
  • (vers geraspte) nootmuskaat

Benodigdheden

  1. 1 grote ovenschaal of 8-12 kleine ovenschaaltjes voor individuele puddinkjes

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Doe de koffiemelk en halfvolle melk samen in een pan en verwarm zonder het aan de kook te brengen.
  3. Klop de eieren en suiker luchtig tot alle suiker is opgelost. Roer de melk er goed door en voeg er nootmuskaat en vanille extract (of aroma) aan toe.
  4. Giet het mengsel in een ondiepe vuurvaste schaal en bak het ongeveer 45 minuten, of totdat het gestold is. Wil je een fijnere structuur hebben , dan kun je de schaal in een grotere schaal gevuld met kokend water in de oven zetten. Guyanezen doen dit doorgaans niet!
nanie2_ 'Nanie' en ik, 2014 Heeft jouw oma ook een geweldig recept wat je wilt delen? Stuur je recept naar judith@myfoodblog.nl
6 mensen willen het maken
5 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

4 responses to “Recepten van oma: nanie’s custard (pudding uit de oven)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *