Falafel maken in de oven

  • voor 14 stuks personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd35 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Falafel maken stond al een tijdje op mijn to do lijstje. Sterker nog, ik had al eens een poging gedaan, maar die was weinig succesvol. Dit keer pakte ik het anders aan en besloot ik falafel uit de oven te maken. Normaal wordt falafel gefrituurd, maar dat is 1) niet zo gezond en 2) ik heb geen friteuse. Om dan nog extra rebels te zijn ging ik voor kikkererwten uit blik in plaats van gedroogde kikkererwten. Dat is een stuk sneller! Normaliter zorgt dit ervoor dat je falafel uit elkaar valt, maar omdat we ze in de oven klaarmaken, hebben we hier geen last van. Bovendien levert het juist lekker luchtige balletjes op, dus extra lekker vind ik zelf!

Falafel uit de oven

Voor wie niet weet wat falafel is: deze balletjes komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het belangrijkste ingrediënt is kikkererwt. Samen met kruiden en specerijen zoals komijn en knoflook wordt dit gepureerd en tot een balletje gevormd. Traditioneel worden deze dan gefrituurd zodat je een knapperige buitenkant krijgt en een zachte binnenkant. Die knapperige balletjes eet je dan in bijvoorbeeld een pita broodje of als onderdeel van een mezze maaltijd.

Als onderdeel van de mezze maaltijd

Mezzes zijn kleine Midden-Oosterse hapjes. Vergelijkbaar met tapas eigenlijk. Ook ik maakte de falafel als onderdeel van een mezze tafel. Lekker met dolma's, baba ganoush, verse pita broodjes, olijven, hummus, wortel en komkommer. Ook geroosterde halloumi en labneh zijn erg lekker bij zo'n mezze maaltijd.

Wil jij ook zelf falafel maken zonder al te veel gedoe? Bekijk dan hieronder ons recept!

Falafel maken in de oven

Falafel maken in de oven

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd35 minuten
Aanpassen porties:

voor 14 stuks personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 300 gram kikkererwten uit blik (uitlekgewicht - dus zonder vocht)
  • 4 takjes platte peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/4 tl korianderpoeder
  • zwarte peper
  • snufje zout

Benodigdheden

  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • staafmixer of blender

Instructies

  1. Was de kikkererwten met koud water en laat ze uitlekken in een zeef of vergiet.
  2. Pureer alle ingrediënten met behulp van de blender of staafmixer.
  3. Vorm met je handen circa 14 balletjes en leg deze op de bakplaat neer. Het is een vrij plakkerig geheel, mocht het lastig zijn kun je je handen vochtig maken.
  4. Zet de bakplaat 10 minuten in de koelkast en verwarm intussen de oven voor op 200 C (hetelucht).
  5. Haal de bakplaat met falafelballetjes uit de koelkast en bak ze in circa 20 minuten goudbruin. Keer ze halverwege om.
  6. Enjoy!
Heb je dit recept gemaakt? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *