Flammkuchen met zalm

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd12 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Flammkuchen is eigenlijk helemaal niet seizoensgebonden. In de winter eet je het wellicht weleens op wintersport, maar het is ook een heel licht en zomers gerecht. Deze flammkuchen met zalm bijvoorbeeld vind ik echt wel bij deze tijd van het jaar passen. Uiteraard kun je ze net beleggen hoe je zelf wil. Ga bijvoorbeeld voor extra kaas of kappertjes. En is het maken van flammkuchen van 'scratch' je iets te veel werk? Dan heb ik ook nog een heerlijk receptje voor je van een flammkuchen cheat die je in 20 minuutjes maakt. Zelf maakte ik al eerder 'echte' flammkuchen, maar ik was nog even aan het experimenteren met de bodem. Uiteindelijk vond ik op de blog Delicious Days een goede basis die ik zelf nog wat aanpaste. Ik vind de toevoeging van speltmeel aan het tarwebloem de finishing touch. Op de een of andere manier zorgt dit er namelijk voor dat de flammkuchen lekker knapperig aan de zijkanten zijn. Een aanrader dus! Speltbloem kun je bij de meeste supermarkten kopen. Kun je het niet vinden? Dan kun je ook gewoon witte tarwebloem gebruiken, maar dan zal het resultaat dus wellicht iets minder knapperig zijn.

Flammkuchen met zalm

Flammkuchen met zalm

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd12 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 45 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 250 gram witte tarwebloem
  • 50 gram (volkoren) speltmeel
  • 175 ml lauwwarm water
  • 1 zakje gedroogde gist (à 7 gram)
  • 1/2 tl zeezout
  • 1 el olijfolie
  • 125 gram crème fraîche
  • snuf zwarte peper
  • 3 rode uien (in dunne ringen gesneden)
  • 100 gram rucola
  • 200 gram (wilde) zalm

Benodigdheden

  • keukenmachine met deeghaak (optioneel)
  • bakplaat of rooster bekleed met bakpapier
  • deegroller
  • schone theedoek

Instructies

  1. Meng de bloem, meel en zeezout in een grote kom (als je een keukenmachine gebruikt, die van je keukenmachine).
  2. In een klein kommetje meng je de gist met water en laat je het geheel 10 minuten staan.
  3. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet daar water met gist in. Giet de olijfolie erbij en kneed tot een soepel deeg.
  4. Je deeg is voldoende gekneed als het vanzelf, in de keukenmachine, een bal wordt. Is het te nat? Voeg dan beetje bij beetje extra bloem toe. Is het te droog? Voeg dan een heel klein beetje water toe.
  5. Dek de kom af met een schone theedoek en zet op een warme plek. Laat het deeg circa 45 minuten rijzen.
  6. Vorm er 4 ballen van en laat deze nog eens een half uur rijzen. Verwarm de oven voor op 240 C.
  7. Bestuif je werkblad met bloem en rol een deegbal dun uit. Hoe dunner, hoe beter! Bestrijk met 1/4 van de crème fraîche en bestrooi dan met flink wat zwarte peper. Verdeel wat uienringen en bak de flammkuchen in 12 - 14 minuten gaar.
  8. Wanneer de flammkuchen uit de oven komt verdeel je er wat rucola en zalm overheen. Eventueel maak je het af met extra vergine olijfolie. Herhaal met de overige deegballen zodat je vier heerlijk knapperige flammkuchen hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *