Gehaktballen met chimichurri saus
- voor 16 stuks personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
Waarom ik niet vaker chimichurri eet, is me eigenlijk een raadsel. De Zuid-Amerikaanse saus gemaakt van o.a. peterselie is zo lekker! Vooral bij vlees, zoals in deze beef chimichurri. Dit keer ging ik voor heerlijke gehaktballen met als secret ingrediënt een klein beetje feta. En dus die heerlijke groene saus die daar wederom perfect bij paste!
Chimichurri maken vs kopen
Het leuke is, is dat deze saus helemaal niet moeilijk te maken is. Dus in plaats van de chimichurri saus te kopen, kun je hem veel beter zelf maken. Flink wat peterselie, verse oregano of basilicum en een zuurtje van citroen of limoen. Voor extra pit doen we er wat chilivlokken en fijngesnipperde sjalotjes in. Deze Argentijnse saus mag je eigenlijk ook niet missen bij de barbecue. Een heerlijke picanha, afgemaakt met chimichurri. Yes! Ook deze gehaktballen kun je goed op de barbecue bereiden trouwens, in plaats van in de oven. Doe ze dan wel in een alu bakje, anders kan je ze allemaal van tussen de kolen vandaag gaan vissen, haha ;-).
Jimmy McCurry
Zoals gezegd komt de chimichurri saus uit Argentinië, waar natuurlijk heel veel vlees wordt gegeten. Waar de naam vandaan komt? Het gerucht gaat dat het een Spaanse verbastering is van Jimmy McCurry, een Ier die zich aan het begin van de 19e eeuw inzette voor de onafhankelijkheid van Argentinië. Zijn naam was lastig uit te spreken en leidde al snel tot 'chimichurri'.
Voor erbij
Deze chimichurri gehaktballen eet je als lekker borrelhapje of aperitiefje of als hoofdgerecht met bijvoorbeeld zoete aardappelfrietjes en een groene salade.
Gehaktballen met chimichurri saus
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
voor 16 stuks personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 300 gram rundergehakt
- 1 ei
- 1 el broodkruim
- 1 sjalotje (fijngesneden)
- 25 gram verkruimelde feta
- zeezout
- zwarte peper
- chimichurri:.
- 20 gram platte peterselie
- 5 gram basilicum
- 1/2 sjalotje (fijngesnipperd)
- 2 el olijfolie
- sap van 1 limoen
- 1/4 tl chilivlokken
Benodigdheden
- bakplaat bekleed met bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 225 C.
- Meng het gehakt met het losgeklopte ei, broodkruim, feta en het sjalotje. Breng op smaak met peper en zout en vorm er 16 gehaktballen van.
- Leg de gehaktballen op de plaat en bak 3 minuten. Draai vervolgens de temperatuur terug naar 185 C en bak nog eens 12 - 15 minuten.
- Maak intussen de chimichurri. Hak de peterselie en basilicum fijn. Meng met de halve gesnipperde sjalot. Giet de olie en limoensap erbij en roer tot slot de chilivlokken er doorheen.
- Serveer de gehaktballen warm of koud met de chimichurri.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 55 | Calorieën uit vetten 28 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 3g, Waarvan | 5% | |
Verzadigde vetzuren 1g | 5% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen