Gehaktballen met chimichurri saus

  • voor 16 stuks personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Waarom ik niet vaker chimichurri eet, is me eigenlijk een raadsel. De Zuid-Amerikaanse saus gemaakt van o.a. peterselie is zo lekker! Vooral bij vlees, zoals in deze beef chimichurri. Dit keer ging ik voor heerlijke gehaktballen met als secret ingrediënt een klein beetje feta. En dus die heerlijke groene saus die daar wederom perfect bij paste!

Chimichurri maken vs kopen

Het leuke is, is dat deze saus helemaal niet moeilijk te maken is. Dus in plaats van de chimichurri saus te kopen, kun je hem veel beter zelf maken. Flink wat peterselie, verse oregano of basilicum en een zuurtje van citroen of limoen. Voor extra pit doen we er wat chilivlokken en fijngesnipperde sjalotjes in. Deze Argentijnse saus mag je eigenlijk ook niet missen bij de barbecue. Een heerlijke picanha, afgemaakt met chimichurri. Yes! Ook deze gehaktballen kun je goed op de barbecue bereiden trouwens, in plaats van in de oven. Doe ze dan wel in een alu bakje, anders kan je ze allemaal van tussen de kolen vandaag gaan vissen, haha ;-).

Jimmy McCurry

Zoals gezegd komt de chimichurri saus uit Argentinië, waar natuurlijk heel veel vlees wordt gegeten. Waar de naam vandaan komt? Het gerucht gaat dat het een Spaanse verbastering is van Jimmy McCurry, een Ier die zich aan het begin van de 19e eeuw inzette voor de onafhankelijkheid van Argentinië. Zijn naam was lastig uit te spreken en leidde al snel tot 'chimichurri'.

Voor erbij

Deze chimichurri gehaktballen eet je als lekker borrelhapje of aperitiefje of als hoofdgerecht met bijvoorbeeld zoete aardappelfrietjes en een groene salade.

Gehaktballen met chimichurri saus

Gehaktballen met chimichurri saus

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Aanpassen porties:

voor 16 stuks personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 el broodkruim
  • 1 sjalotje (fijngesneden)
  • 25 gram verkruimelde feta
  • zeezout
  • zwarte peper
  • chimichurri:.
  • 20 gram platte peterselie
  • 5 gram basilicum
  • 1/2 sjalotje (fijngesnipperd)
  • 2 el olijfolie
  • sap van 1 limoen
  • 1/4 tl chilivlokken

Benodigdheden

  • bakplaat bekleed met bakpapier

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 225 C.
  2. Meng het gehakt met het losgeklopte ei, broodkruim, feta en het sjalotje. Breng op smaak met peper en zout en vorm er 16 gehaktballen van.
  3. Leg de gehaktballen op de plaat en bak 3 minuten. Draai vervolgens de temperatuur terug naar 185 C en bak nog eens 12 - 15 minuten.
  4. Maak intussen de chimichurri. Hak de peterselie en basilicum fijn. Meng met de halve gesnipperde sjalot. Giet de olie en limoensap erbij en roer tot slot de chilivlokken er doorheen.
  5. Serveer de gehaktballen warm of koud met de chimichurri.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *