Gezonde brownies met rode biet

  • voor 16 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd50 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Wow, als je deze brownies eet en ik vertel je dat ze gemaakt zijn op basis van bieten. Ze glutenvrij zijn, geen eieren bevatten en weinig vet, zul je verbaasd zijn. Toch is het echt zo, deze gezonde brownies (of nouja, gezonder dan een reguliere variant) zijn geschikt voor iedereen die plantaardig eet, niet goed tegen gluten kan of een keer een iets gezondere variant van de welbekende chocoladecake wil proberen.

Brownies met rode bieten

Als basis gebruik je 4 kleine bieten die je pureert. Ik gebruikte zelf daarvoor de voorverpakte gevacuumeerde bieten uit de supermarkt. Eerst even het vocht afgieten (of bewaar voor de topping). Daarna de bieten pureren. De bieten zorgen voor een fenomenale structuur. Smeuïg en toch luchtig. Hij is niet alleen door ons goedgekeurd, maar ook door het testpanel. Ik kan je verzekeren dat je mensen hier echt mee kunt verrassen!

Ze laten zich trouwens ook prima invriezen. Wil je ze een paar dagen bewaren? Dan bewaar je ze het beste in een luchtdichte afgesloten trommel buiten de koelkast. Laat je het weten als je ook aan de slag gaat met de gezonde brownies op basis van rode bieten?

Gezonde brownies met rode biet

Gezonde brownies met rode biet

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd50 minuten
Aanpassen porties:

voor 16 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 4 kleine voorgegaarde gevacuumeerde bieten
  • 160 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 70 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 325 gram maple syrup
  • 135 ml water
  • 1 tl vanille-extract
  • snufje zout
  • optioneel: 25 gram chocoladedruppels
  • glazuur (optioneel):
  • 3 el poedersuiker (of vervanger)
  • 1 tl bietenpoeder
  • enkele druppels water

Benodigdheden

  • bakblik bekleed met bakpapier (20 x 20 cm)

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 160 C (heteluchtoven).
  2. Pureer de bieten.
  3. Meng de bieten met het water, maple syrup en vanille-extract.
  4. Meng in een andere kom de droge ingrediënten en voeg nu toe aan de natte ingrediënten.
  5. Roer met een garde goed door.
  6. Giet het beslag in de bakvorm. Gebruik je extra chocoladedruppels? Verspreid die dan bovenop het beslag.
  7. Bak circa 40 minuten.
  8. Laat goed afkoelen voor je eventueel het glazuur aanbrengt. Meng daarvoor de poedersuiker met bietenpoeder en enkele druppels water en breng met een lepel of boterhamzakje waar je een klein puntje afknipt aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *