Chocoladetaart met frambozen (de gezonde variant!)

  • voor 9 personen
  • Totale benodigde tijd3 uur en 30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Ik vind het leuk om af en toe te experimenteren met 'gezonde' taarten. Deze taart kwam ik tegen op het blog Frankies Feast, een Amerikaans blog over glutenvrij en gezond eten. Als je deze chocoladetaart proeft zou je niet meteen denken "wow, die is gezond". De zoete bodem in combinatie met de frisse vulling is echt heerlijk! Voor het recept heb je helemaal geen oven nodig, alleen en vriezer en wat geduld. Het lekkerste is om hem te bewaren in de vriezer en een paar minuten voor je hem gaat eten, even laat ontdooien. Zo blijft de taart mooi stevig. Deze frambozen en chocoladetaart is vrij van geraffineerde suikers, glutenvrij en vegan.

Chocoladetaart met frambozen (de gezonde variant!)

Chocoladetaart met frambozen (de gezonde variant!)

Aanpassen porties:

voor 9 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • Bodem:
  • 7 (Medjool) dadels
  • 80 gram amandelmeel
  • 40 gram (rauwe) cacao
  • 30 gram geraspte kokos
  • 3 el gesmolten kokosolie
  • Frambozenvulling:
  • 200 gram frambozen uit de diepvries
  • 100 gram rauwe cashewnoten
  • 50 gram geraspte kokos
  • 1 el chiazaad
  • Chocoladetopping:
  • 120 ml gesmolten kokosolie
  • 40 gram cacao
  • 1/2 tl maple syrup

Benodigdheden

  1. bakblik (33 x 11)
  2. staafmixer, hakmolen of blender
  3. vriezer

Instructies

  1. Ontpit de dadels en giet er kokend water overheen. Laat dit 10 minuten zo staan.
  2. Giet daarna de dadels af en pureer met amandelmeel, kokosolie, cacao en kokos tot een gladde pasta.
  3. Bedek de bodem van het bakblik met het mengsel en strijk het glad. Zet het bakblik in de vriezer terwijl je doorgaat met het maken van de tweede laag.
  4. Je kunt de cashewnoten eventueel enkele uren laten weken, ik heb dat niet gedaan.
  5. Pureer de kokos, cashewnoten en frambozen tot een gladde pasta. Voeg dan de chiazaadjes toe en pureer nog enkele minuten.
  6. Haal het bakblik uit de vriezer en verdeel voorzichtig deze laag over de eerste laag. Zet een uur in de vriezer en maak dan de laatste laag.
  7. Meng de gesmolten kokosolie met cacao en voeg naar smaak maple syrup toe. Verdeel dit over de frambooslaag. Zet de chocoladetaart in de vriezer totdat je hem gaat eten.

12 reacties op “Chocoladetaart met frambozen (de gezonde variant!)

    • Judith Pagrach

      Hi Lique, maple syrup is ook bekend als ‘ahorsiroop’. Je kunt dit kopen bij o.a. Albert Heijn en EkoPlaza. Als alternatief kun je honing gebruiken, dan is het echter niet vegan meer. Veel succes!

      Beantwoorden
  • Tara

    Welk alternatief kun je het best gebruiken voor het amandelmeel? Ik mag dit namelijk niet eten.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Tara, ik weet niet of je alleen geen aandelen mag of überhaupt geen noten? Mocht je alleen geen amandelen kunnen eten, dan zou ik gaan voor hazelnootmeel. Mocht je geen noten eten, is kokosmeel een goed alternatief.

      Beantwoorden
      • Tara

        Late reactie maar bedankt voor het antwoord!
        Ik ben allergisch voor amandelen en hazelnoten dus dan zou het kokosmeel worden!

        Beantwoorden
  • Heleen

    Dag Judith

    Zodra ik je recept zag verschijnen op de facebookpagina ‘glutenvrij’ besloot ik om deze taart ook eens uit te proberen. Ik vind de taart ronduit heerlijk. Ik plaatste ondertussen ook het receptje op mijn blog (met verwijzing naar jouw recept). Enkel het amandelmeel en de cashews verving ik door quinoameel en Braziliaanse noten. Lekker!

    Bedankt voor het heerlijke recept
    Groetjes
    Heleen

    Beantwoorden
  • Naomi de Jong (foodsandphotos.nl)

    Wat een geweldig recept Judith, het ziet er zo lekker en mooi uit! Ik gebruik in sommige van mijn recepten ook amendelmeel soms gewoon zelf gemaakt, heel eenvoudig eigenlijk en wat lekkerder.

    Zou jij hier ook verse frambozen kunnen gebruiken?

    Groetjes en bedankt, Naomi

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Naomi, dankjewel :). Je kunt er ook verse frambozen voor gebruiken. Je zult het geheel dan wel iets langer moeten laten opstijven in de vriezer daarna, denk ik. Groetjes, Judith

      Beantwoorden
  • Jj

    Ziet er super lekker uit. Ik kan alleen niet (zo snel) aan rauwe cashewnoten komen. Wat kan ik dan het beste gebruiken?

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi JJ, ik zou de cashewnoten dan achterwege laten of je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld kokosroom (het romige gedeelte van kokosmelk te gebruiken).
      Het makkelijkste is om de cashewnoten gewoon achterwege te laten. Het resultaat zal dan wel iets minder romig en meer sorbetachtig zijn, maar ongetwijfeld ook lekker :).

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *