Gezonde vegan jamrepen als glutenvrij tussendoortje

  • voor 12 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd40 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Zin in een lekker en gezond tussendoortje? Dan heb ik het perfecte recept voor je! De Syltrutor, die beter bekend staan als Zweedse jamrepen, zijn een fruitige, kruimelige en rustieke snack. De repen zijn makkelijk om te maken en smaken ook nog eens megagoed.

Glutenvrije, vegan jamrepen

De jamrepen zijn volledig vegan en glutenvrij. De bodem en de crumble bestaan onder andere uit havermout, rijst- en amandelmeel. Allemaal fijne en gezonde ingrediënten. Zo bevat havermout veel vezels en zitten rijst- en amandelmeel bomvol belangrijke vitamines en mineralen.

Voor de stroperige laag gebruik ik de jams van Pit & Pit. Deze bestaan voor 70% uit puur rijp fruit, waarmee het suikergehalte gehalveerd wordt. Daarnaast zijn ze gezoet met agavesiroop in plaats van suiker . De Syltutor worden traditioneel gemaakt met vossenbessen- of frambozenjam, maar ik koos voor aardbeien en mango. Ga dus vooral voor jouw favoriete jam, want de mogelijkheden zijn eindeloos!

Lekker tussendoortje

Een snelle hap tijdens lange werkdag of gewoon zin in iets lekkers bij de koffie? Deze jamrepen zijn een gezond, vullend en bovenal lekker tussendoortje. De bovenste en onderste lagen zijn gemaakt van dezelfde ingrediënten, maar worden verschillend gebakken. Zo ontstaat een chewy bodem met een knapperige bovenkant.

Je bewaart de Syltutor vier dagen lang in een luchtdichte trommel, of ruim drie maanden in de vriezer. Zo heb je altijd iets voor de lekkere trek bij de hand!

jamrepen - gezond en glutenvrij tussendoortje

Gezonde vegan jamrepen als glutenvrij tussendoortje

Gezonde vegan jamrepen als glutenvrij tussendoortje

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd40 minuten
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 200 gram Pit & Pit jam met agave (ik gebruikte aardbeien en mango)
  • 150 gram amandelmeel
  • 100 gram havermout
  • 100 gram volkoren rijstmeel
  • 100 gram kokosbloesemsuiker of andere suikervervanger in poedervorm
  • mespunt zout
  • 175 gram koude vegan boter (of gebruik kokosolie)
  • 1 el water (of meer naar behoefte)

Benodigdheden

  • mengkom
  • bakblik 20 x 20 cm

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 170 C.⁠
  2. Meng in een kom amandelmeel, havermout, rijstmeel, zout en suiker.
  3. Wrijf de boter met je vingertoppen door het meel, zodat er een kruimelig deeg ontstaat.
  4. Doe 1/3 van het mengsel in een apart kommetje en zet dit apart.⁠
  5. Meng door het andere gedeelte 1 el water om een deeg te vormen. Is het nog kruimelig? Voeg dan nog een klein beetje water toe.⁠
  6. Bekleed het bakblik met bakpapier. Verdeel het deeg over de bodem, gevolgd door de jam. Maak af met de crumble die je apart hebt gehouden en bak in circa 30 minuten gaar. Laat afkoelen voor je de koek in repen snijdt. ⁠
Advertorial - i.s.m. Pit & Pit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.