Gezonde worteltaart (carrot cake – de gezondere variant!)
- voor 10 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd45 minuten
Worteltaart is een echte herfstcake in mijn beleving. De kleuren; oranje en bruin en de kruidige geur van speculaaskruiden. Het maken het voor mij de ultieme herfstcake. Vaak zit een worteltaart, anders dan je wellicht zou denken, vol met suiker. Deze gezondere variant ('gezonde worteltaart') wordt slechts gezoet met banaan, enkele dadels en een heel klein beetje maple syrup. Daarnaast gebruiken we volkoren speltmeel wat zorgt voor de nodige vezels en een verzadigd gevoel. De topping maken we wat lichter door te gaan voor halfvolle zuivelspread (bijvoorbeeld die van Arla) in combinatie met kwark. En dan zonder die bak suiker er doorheen, maar subtiel op smaak gebracht met vanille-extract en maple syrup*.
De allerlekkerste carrot cake
Ik mijmerde al eens eerder over de allerlekkerste carrot cake ooit. Op Pinterest kwam ik een superlekker recept voor een gezonde worteltaart tegen van Jennifer Krijnen. Ik sloeg 'm op en ik kreeg er zoveel zin in worteltaart van! Ik kan je alvast een spoiler geven: deze carrot cake komt aardig dicht in de buurt van die in Australië.
Vervanging
Het toeval wilde, dat ik alle ingrediënten in huis had. Ik maakte enkele aanpassingen op haar recept door bijvoorbeeld de walnoten te vervangen door pecannoten en aan het glazuur wat maple syrup toe te voegen. Ik was echt superblij verrast met de uitkomst van deze gezonde worteltaart. Wat was 'ie lekker! Je kunt deze cake prima invriezen of 'm enkele dagen in de koelkast bewaren. Maar je kunt hem natuurlijk ook lekker uitdelen.
Zo maak je gezonde worteltaart:
Gezonde worteltaart (carrot cake – de gezondere variant!)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd45 minuten
voor 10 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 175 gram geraspte wortel
- 200 gram speltmeel
- 100 ml amandelmelk (of andere melk naar keuze)
- 75 gram pecannoten (+ extra voor de topping)
- 2 bananen
- 2 eieren
- 3 dadels
- 1 el speculaaskruiden
- 7 gram bakpoeder (1 zakje)
- snufje zout
- topping:
- 75 gram halfvolle zuivelspread
- 75 gram magere kwark
- 1 tl vanille-extract
- 1 el maple syrup
Benodigdheden
- bakblik van circa 20 x 20 cm
- grote mengkom
- staafmixer of blender
- grove rasp
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Bekleed je bakvorm met bakpapier. Vet de randen in of - gouden truc- verfrommel je bakpapier tot een propje en maak het nat. Op deze manier kun je het heel gemakkelijk handelen.
- Ontpit de dadels en leg ze in een kom met lauwwarm water om te weken.
- Schil de wortels en rasp ze met een grove rasp. Zet dit apart.
- Hak de pecannoten medium fijn (stukjes van circa 3 mm) en zet deze ook apart. Zorg dat je de mooie pecannoten bewaart voor de topping.
- Haal de dadels uit het water en pureer deze, samen met de bananen, eieren en melk tot een gladde massa.
- Meng in een andere kom meel, zout, speculaaskruiden en bakpoeder.
- Giet het eimengsel bij de wortel en meng dit geheel vervolgens door de droge ingrediënten.
- Meng alles goed door.
- Giet het beslag in de bakvorm en bak circa 30 minuten. Check met behulp van een satéprikker of de cake gaar is.
- Laat de cake afkoelen op een draadrek. Wacht met de topping tot de cake volledig is afgekoeld.
- Meng de zuivelspread met de kwark, vanille-extract en maple syrup en verdeel over de bovenkant van de cake. Maak af met halve pecannoten.
- Zet de cake in de koelkast en haal een kwartier voor je het gaat eten uit de koelkast
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 230 | Calorieën uit vetten 72 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 8g, Waarvan | 13% | |
Verzadigde vetzuren 1g | 7% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 4g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 2g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
This cake looks so delicious! I love the pecans at the top ♥
Thank you so much for your kind words :-)!
Vraagje. Er staat bakblik 20 bij 20 cm. Klopt dat wel? Dat is toch superklein?
Dat is inderdaad vrij klein (een brownie bakblik). Uietraard kun je ook de hoeveelheid vermeerderen om het in een groter blik te bakken.
Klinkt erg goed! Helaas ben ik zelf allergisch voor banaan, waarmee zou ik dit kunnen vervangen?
Ik zou een paar goede eetlepels (circa 6) appelmoes toevoegen en eventueel, als je het beslag te dun vindt) een paar extra lepels bloem.
Ziet er lekker uit ! Kan ik de dadels vervangen ? Of verandert de structuur dan …
De smaak wordt dan wel echt anders, dus ik zou het niet aanraden!
Kan ik de speltmeel vervangen door kokosmeel? Of havermeel?
Dat kan! De structuur wordt dan wel iets anders en waarschijnlijk wat breekbaarder, maar het kan zeker.
Dit recept is makkelijk en heel lekker. We hebben het nu voor de tweede keer gemaakt en wachten tot hij is afgekoeld. Hmmmm! Njomnjom
Dat zijn leuke berichten :-). Bedankt Mart voor jouw reactie en hopelijk komt de taart nog vaker op tafel :-)!
Klinkt heerlijk!!😍 Ik ga hem maken! Hoeveel punten kan je uit deze taart halen en weet je toevallig de voedingswaarde van de gehele taart? Liefs!
Hi Nikki, circa 12 stukjes. De voedingswaarden heb ik helaas niet uitgerekend.
Ziet er heerlijk uit. Vraagje: kan je de maple syrup ook vervangen door pannenkoekenstroop of zijn die smaken te verschillend?
Hi Axl, de structuur en de smaak zijn vrij verschillend. Ik weet dus niet zeker of dat een goed idee is. Ik zou het dan eerder vervangen door honing.
Super lekker recept: ik hield alleen op het laatst de fijn gehakte noten over ☺️.
Wat moet je met de fijn gehakte noten doen ? Dat lees ik niet echt terug.
Die doe je in de cake 😉
De cake was verukkelijk
Super om te horen!