Gezonde worteltaart (carrot cake – de gezondere variant!)

  • voor 8 - 10 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Gezonde worteltaart (carrot cake – de gezondere variant!)

Worteltaart is een echte herfstcake in mijn beleving. De kleuren; oranje en bruin en de kruidige geur van speculaaskruiden. Het maken het voor mij de ultieme herfstcake. Vaak zit een worteltaart, anders dan je wellicht zou denken, vol met suiker. Deze gezondere variant ('gezonde worteltaart') wordt slechts gezoet met banaan, enkele dadels en een heel klein beetje maple syrup. Daarnaast gebruiken we volkoren speltmeel wat zorgt voor de nodige vezels en een verzadigd gevoel. De topping maken we wat lichter door te gaan voor halfvolle zuivelspread (bijvoorbeeld die van Arla) in combinatie met kwark. En dan zonder die bak suiker er doorheen, maar subtiel op smaak gebracht met vanille-extract en maple syrup*.

De allerlekkerste carrot cake

Ik mijmerde al eens eerder over de allerlekkerste carrot cake ooit. Op Pinterest kwam ik een superlekker recept voor een gezonde worteltaart tegen van Jennifer Krijnen. Ik sloeg 'm op en ik kreeg er zoveel zin in worteltaart van! Ik kan je alvast een spoiler geven: deze carrot cake komt aardig dicht in de buurt van die in Australië.

Vervanging

Het toeval wilde, dat ik alle ingrediënten in huis had. Ik maakte enkele aanpassingen op haar recept door bijvoorbeeld de walnoten te vervangen door pecannoten en aan het glazuur wat maple syrup toe te voegen. Ik was echt superblij verrast met de uitkomst van deze gezonde worteltaart. Wat was 'ie lekker! Je kunt deze cake prima invriezen of 'm enkele dagen in de koelkast bewaren. Maar je kunt hem natuurlijk ook lekker uitdelen.

Zo maak je gezonde worteltaart:

Ingrediënten

  • 175 gram
  • geraspte wortel
  • 200 gram
  • speltmeel
  • 100 ml
  • amandelmelk
  • (of andere melk naar keuze)
  • 75 gram
  • pecannoten
  • (+ extra voor de topping)
  • 2
  • bananen
  • 2
  • eieren
  • 3
  • dadels
  • 1 el
  • speculaaskruiden
  • 7 gram
  • bakpoeder
  • (1 zakje)
  • snufje
  • zout
  • topping:
  • 75 gram
  • halfvolle zuivelspread
  • 75 gram
  • magere kwark
  • 1 tl
  • vanille-extract
  • 1 el
  • maple syrup

Benodigdheden

  • bakblik van circa 20 x 20 cm
  • grote mengkom
  • staafmixer of blender
  • grove rasp

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Bekleed je bakvorm met bakpapier. Vet de randen in of - gouden truc- verfrommel je bakpapier tot een propje en maak het nat. Op deze manier kun je het heel gemakkelijk handelen.
  3. Ontpit de dadels en leg ze in een kom met lauwwarm water om te weken.
  4. Schil de wortels en rasp ze met een grove rasp. Zet dit apart.
  5. Hak de pecannoten medium fijn (stukjes van circa 3 mm) en zet deze ook apart. Zorg dat je de mooie pecannoten bewaart voor de topping.
  6. Haal de dadels uit het water en pureer deze, samen met de bananen, eieren en melk tot een gladde massa.
  7. Meng in een andere kom meel, zout, speculaaskruiden en bakpoeder.
  8. Giet het eimengsel bij de wortel en meng dit geheel vervolgens door de droge ingrediënten.
  9. Meng alles goed door.
  10. Giet het beslag in de bakvorm en bak circa 30 minuten. Check met behulp van een satéprikker of de cake gaar is.
  11. Laat de cake afkoelen op een draadrek. Wacht met de topping tot de cake volledig is afgekoeld.
  12. Meng de zuivelspread met de kwark, vanille-extract en maple syrup en verdeel over de bovenkant van de cake. Maak af met halve pecannoten.
  13. Zet de cake in de koelkast en haal een kwartier voor je het gaat eten uit de koelkast
*Zelfgemaakt vanille-extract bevat meestal een klein beetje alcohol. Gebruik zonodig vanille-poeder of vanillepasta uit de winkel zonder alcohol.
6 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *