Glutenvrije bagels – de lekkerste glutenvrije broodjes!
- Door Judith Pagrach
- Amerikaans
- voor 9 personen
- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Glutenvrije broodjes of glutenvrij brood kan nogal een uitdaging zijn. Zowel bij wat je in de winkel koopt als wat je zelf maakt. Ik heb dan ook flink geëxperimenteerd de laatste tijd. De gouden tip die ik kreeg was het gebruik van physilium husk powder oftewel vlozaad.
Glutenvrij brood bakken
Deze glutenvrije bagels maakte ik van een mix van verschillende melen en dus een beetje van dat magische poeder. Het leverde heerlijke glutenvrije broodjes op. Maar dan nog extra speciaal, omdat het bagels zijn. Wat bagels bagels maakt, is niet alleen het gat erin, maar ook de wat taaiere structuur. Dit krijg je door de bagels eerst te pocheren in water voor je ze bakt.
Met een topping
Om de bagels nog wat verder op te leuken, kun je voor een lekkere topping kiezen. In de VS, waar deze broodjes vandaan komen, zijn sesam, maanzaad of 'everything' bijvoorbeeld heel populair. Ik maakte een paar bagels met zwart sesamzaad. Op de andere deed ik za'atar of furikake. Een lekkere fusion topping ;-). Dit geeft ze extra veel smaak en maakt ze nog bijzonder.
Plantaardige bagels
Naast dat deze broodjes glutenvrij zijn, zijn ze ook helemaal plantaardig. Dit betekent bovendien dat ze ook lactosevrij en eivrij zijn. Je eet de bagels als ontbijt of lunch. Lekker met haverspread of hummus en komkommer bijvoorbeeld!
Glutenvrije bagels – de lekkerste glutenvrije broodjes!
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
voor 9 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 zakje gist (a 7 gram)
- 400 ml ongezoete amandelmelk (lauwwarm)
- 1 tl bruine suiker
- 350 gram volkoren rijstmeel
- 50 gram amandelmeel
- 50 gram tapiocazetmeel
- 1 el vlozaad (physilium poeder)
- 1 tl keukenzout
- 2 el olijfolie
- optioneel: toppings als sesamzaad maanzaad za'atar of furikake
Benodigdheden
- brede (lage) pan
- schuimspaan of pollepel met gat
- bakplaat bekleed met bakpapier
- keukenmachine met deeghaak (optioneel)
Instructies
- Meng in een kleine kom of maatbeker de gist met de suiker en amandelmelk. Let op dat de melk niet te warm is (circa 25 - 38 graden is perfect). Laat 10 minuten staan totdat het begint te schuimen.
- In een grote mengkom (de mengkom van de keukenmachine als je deze gaat gebruiken), meng je rijstmeel, amandelmeel, tapiocazetmeel, vlozaad en zout.
- Giet bij het gistmengsel de olie en giet dat geheel nu bij de melen.
- Meng tot een deeg. Het deeg is nog een beetje nat, maar wel te vormen. Is het echt nog zo nat dat je er nog niks mee kunt? Voeg dan een klein beetje rijstmeel toe.
- Verdeel het deeg in 9 stukken. Rol de stukken uit en vorm er met je hand een bagel van. Zorg dat het gat redelijk groot is, het zet namelijk nog wat uit.
- Leg de bagels op de bakplaat en dek af met een vochtige theedoek of plasticfolie en laat een uur op een tochtvrije plek rijzen.
- Verwarm de oven voor op 170 C (heteluchtoven).
- Breng een pan water aan de kook en laat een bagel voorzichtig in het water zakken. Keer na 30 seconde om en haal de bagel er na een minuut uit. Leg dan weer op de bakplaat. Herhaal met alle bagels.
- Bestrijk de bagels met een klein beetje olijfolie en strooi eventueel de toppings er overheen. Bak in 20 minuten licht goudbruin.
- Laat de bagels goed afkoelen op een draadrooster.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 207 | Calorieën uit vetten 61 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 7g, Waarvan | 11% | |
Verzadigde vetzuren 1g | 5% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 4g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ziet er heerlijk uit!
Zijn echt heerlijk :-)
Is het psylliympoeder of psylliumvezel?? (Ik lees dat clozaad hetzelfde is als psylliumvezel..)
Hoor het graag!
vlozaad idd, dus physiliumvezel.