Affogato (espresso met ijs) & lekkere, goedkope koffiecups!

 • voor 1 persoon
 • Voorbereidingstijd2 minuten
 • Totale benodigde tijd2 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Typisch Italiaans koffiedessert

Affogato is een typisch Italiaans koffiedessert wat je heel makkelijk zelf maakt. Voluit heet dit drankje 'affogato al caffè'. Italianen drinken dit graag als afsluiting van de maaltijd. Ik wed dat jij het voortaan ook graag drinkt! Helemaal als je niet kunt kiezen tussen een lekker kopje goede koffie na het eten of een zoet dessert. Affogato is namelijk niet meer en niets minder dan ijs met espresso. 2 vliegen in 1 klap! Voor dit recept heb je dus maar 2 ingrediënten nodig. Zoals wel vaker met Italiaans recepten is het heel puur en simpel. Je hebt nodig: een vers gezette espresso van goede kwaliteit en een bolletje ijs. Normaal is dat vanille-ijs, maar ik ging voor een twist en gebruikte kokosijs.

Koffie van goede kwaliteit

Aangezien koffie het hoofdbestanddeel is, is het belangrijk dat je gaat voor goede kwaliteit. Zelf heb ik een Nespresso™ apparaat en gebruik ik dus aluminium cups. De Nespresso capsules zijn lekker, maar wat zijn alternatieven voor de Nespresso machine? Er zijn verschillende merken die je kunt kopen. Ik heb een topalternatief ontdekt voor Nespresso koffie:  de aluminium capsules van Gran Maestro Italiano!

Nespresso koffie vs. alternatieve Nespresso cups

Ik kreeg van Koffievoordeel 2 doosjes opgestuurd met koffie met een intense smaak: Forte en Ristretto. De eerste is qua pit een 9 op een schaal tot 12, de tweede een 10. Ik ging de uitdaging aan en was benieuwd of we het verschil konden proeven met Nespresso cupjes in vergelijkbare smaken. Zo vergeleek ik de Gran Maestro Italiano Forte met Nespresso Roma en de Gran Maestro Italiano Ristretto met de Nespresso Ristretto Italiano. Ik zette in 4 verschillende kleuren kopjes de koffie en liet Jerome blind proeven. Benieuwd wat de verschillen zijn?

Ristretto

Qua ristretto was het verschil nauwelijks merkbaar, beide een perfecte koffie als je van een lekker aromatische en pittige ristretto houdt! Maar, de Nespresso koffiecups kosten momenteel 39 cent per stuk en de Gran Maestro Italiano cups 20 cent per stuk . Met dezelfde smaak is dan de keuze vrij snel gemaakt, toch :-)? Wat ik bovendien heel fijn vind, is dat de capsules van aluminium zijn. Het schijnt namelijk zo te zijn dat als je alternatieve Nespresso cups gebruikt van andere materialen ze de mesjes in je machine bot kunnen maken. Bij de  Gran Maestro Italiano cups loop je dat risico dus niet!

Espresso

Ook testten we de Gran Maestro Italiano Forte vs. de Nespresso Roma. Dit zijn beide espresso's. Espresso's zijn iets groter traditioneel (60 ml ipv 30 ml bij een ristretto) en iets minder sterk van een ristretto. Als je dus van een flinke koffiekick houdt of even écht wakker moet worden, kun je een ristretto kiezen. Houd je van net iets minder sterk, dan kies je voor een espresso. Ook wordt espresso gebruikt in drankjes als cappuccino of macchiato.

Gran Maestro Italiano

In de espresso's waren wat accentverschillen te proeven. De Gran Maestro Italiano was pittiger dan de Nespresso. Net waar je voorkeur ligt. Ook hier geldt trouwens weer het grote prijsverschil. De  cups zijn ook in deze smaak 14 cent per capsule goedkoper. Dat tikt aardig aan! Ik vind het in ieder geval erg leuk dat ik een goed en vooral lekker alternatief heb gevonden. Ik drink niet zo vaak koffie, maar zomers af en toe een ijskoffie bijvoorbeeld gaat er wel in. Of dus een affogato! Wil je nu ook deze goedkope koffiecups (maar wel hartstikke lekker!) uitproberen? Je vindt ze exclusief op de site van Koffievoordeel.

De nieuwe smaken van Gran Maestro Italiano zijn: Ristretto, Cappuccino, Decafinato, Espresso Forte, Lungo Intenso en Lungo Organica. De aluminium cups  komen in een doosje met in totaal 20 cups, die je gewoon in je Nespresso apparaat kunt doen. Voor 20 kopjes koffie betaal je in totaal €3,99. Als je meerdere doosjes in één keer koopt zelfs nog minder. Bestel je voor minimaal €20 bij koffievoordeel.nl? Dan is de verzending gratis.

Hieronder vind je een recept om zelf een affogato te maken. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Affogato (espresso met ijs) & lekkere, goedkope koffiecups!

Affogato (espresso met ijs) & lekkere, goedkope koffiecups!

 • Voorbereidingstijd2 minuten
 • Totale benodigde tijd2 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 1 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • 1 capsule Gran Maestro Italiano ristretto
 • 1 bol ijs naar keuze (ik gebruikte glutenvrij kokosijs - traditioneel gebruik je vanilleijs)

Benodigdheden

 • Nespresso machine
 • ijsschep

Instructies

 1. Zet in je apparaat een kopje espresso.
 2. Schep met een ijsschep een goede bol romig ijs op en doe dit in een (hittebestendig) glas. Giet hier direct de hete espresso overheen en serveer meteen.
Tip: je kunt er ook een scheutje likeur of koffiesiroop in doen! Advertorial - i.s.m. Koffievoordeel  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *