Glutenvrije bagels – de lekkerste glutenvrije broodjes!

  • voor 9 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Glutenvrije broodjes of glutenvrij brood kan nogal een uitdaging zijn. Zowel bij wat je in de winkel koopt als wat je zelf maakt. Ik heb dan ook flink geëxperimenteerd de laatste tijd. De gouden tip die ik kreeg was het gebruik van physilium husk powder oftewel vlozaad.

Glutenvrij brood bakken

Deze glutenvrije bagels maakte ik van een mix van verschillende melen en dus een beetje van dat magische poeder. Het leverde heerlijke glutenvrije broodjes op. Maar dan nog extra speciaal, omdat het bagels zijn. Wat bagels bagels maakt, is niet alleen het gat erin, maar ook de wat taaiere structuur. Dit krijg je door de bagels eerst te pocheren in water voor je ze bakt.

Met een topping

Om de bagels nog wat verder op te leuken, kun je voor een lekkere topping kiezen. In de VS, waar deze broodjes vandaan komen, zijn sesam, maanzaad of 'everything' bijvoorbeeld heel populair. Ik maakte een paar bagels met zwart sesamzaad. Op de andere deed ik za'atar of furikake. Een lekkere fusion topping ;-). Dit geeft ze extra veel smaak en maakt ze nog bijzonder.

Plantaardige bagels

Naast dat deze broodjes glutenvrij zijn, zijn ze ook helemaal plantaardig. Dit betekent bovendien dat ze ook lactosevrij en eivrij zijn. Je eet de bagels als ontbijt of lunch. Lekker met haverspread of hummus en komkommer bijvoorbeeld!

Glutenvrije bagels – de lekkerste glutenvrije broodjes!

Glutenvrije bagels – de lekkerste glutenvrije broodjes!

  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 9 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 zakje gist (a 7 gram)
  • 400 ml ongezoete amandelmelk (lauwwarm)
  • 1 tl bruine suiker
  • 350 gram volkoren rijstmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram tapiocazetmeel
  • 1 el vlozaad (physilium poeder)
  • 1 tl keukenzout
  • 2 el olijfolie
  • optioneel: toppings als sesamzaad maanzaad za'atar of furikake

Benodigdheden

  • brede (lage) pan
  • schuimspaan of pollepel met gat
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • keukenmachine met deeghaak (optioneel)

Instructies

  1. Meng in een kleine kom of maatbeker de gist met de suiker en amandelmelk. Let op dat de melk niet te warm is (circa 25 - 38 graden is perfect). Laat 10 minuten staan totdat het begint te schuimen.
  2. In een grote mengkom (de mengkom van de keukenmachine als je deze gaat gebruiken), meng je rijstmeel, amandelmeel, tapiocazetmeel, vlozaad en zout.
  3. Giet bij het gistmengsel de olie en giet dat geheel nu bij de melen.
  4. Meng tot een deeg. Het deeg is nog een beetje nat, maar wel te vormen. Is het echt nog zo nat dat je er nog niks mee kunt? Voeg dan een klein beetje rijstmeel toe.
  5. Verdeel het deeg in 9 stukken. Rol de stukken uit en vorm er met je hand een bagel van. Zorg dat het gat redelijk groot is, het zet namelijk nog wat uit.
  6. Leg de bagels op de bakplaat en dek af met een vochtige theedoek of plasticfolie en laat een uur op een tochtvrije plek rijzen.
  7. Verwarm de oven voor op 170 C (heteluchtoven).
  8. Breng een pan water aan de kook en laat een bagel voorzichtig in het water zakken. Keer na 30 seconde om en haal de bagel er na een minuut uit. Leg dan weer op de bakplaat. Herhaal met alle bagels.
  9. Bestrijk de bagels met een klein beetje olijfolie en strooi eventueel de toppings er overheen. Bak in 20 minuten licht goudbruin.
  10. Laat de bagels goed afkoelen op een draadrooster.

4 reacties op “Glutenvrije bagels – de lekkerste glutenvrije broodjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *